Σάββατο , 22 Ιούνιος 2024

Ρέγκλινγκ: Επιτυχής έξοδος από το πρόγραμμα μόνο με μεταρρυθμίσεις

Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ενώ στη συνέχεια, άλλο ένα 1 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να κατευθυνθεί στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, όπως επισήμανε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δεύτερη ομιλία του.

«Είναι τώρα καιρός να αναγνωρίσουμε τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Ο Αύγουστος, όταν το πρόγραμμα τελειώνει, δεν είναι μακριά. Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, τα κοινοβούλια σε αρκετές από τις χώρες της ευρωζώνης θα εγκρίνουν την επόμενη δόση των 6,7 δισ. ευρώ κι αναμένω ότι ο ESM θα εκταμιεύσει τα 5,7 δισ. αργότερα αυτόν το μήνα. Στη συνέχεια, πρόσθετο 1 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να εκταμιευτεί για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (arrears). Αν εκπληρωθούν όλες οι συνθήκες, αυτό θα μπορούσε να συμβεί τον Μάιο», τόνισε, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να κάνει πίσω στη μεταρρυθμιστική ατζέντα ή στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Για το 2019 και το 2020, τόνισε, θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Πρόσθεσε ότι η τέταρτη αξιολόγηση ξεκίνησε με πολύ εποικοδομητικό τρόπο, υπενθύμισε ότι τα προαπαιτούμενα είναι 88 και τόνισε ότι κάποια δύσκολα βήματα είναι ακόμη μπροστά.

Καταλήγοντας σημείωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει επιτυχώς από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, αλλά μόνο αν συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις. Τότε θα μπει στην ομάδα των ιστοριών επιτυχίας του ESM – Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος – που οι ρυθμοί ανάπτυξής τους περιλαμβάνονται ανάμεσα τους υψηλότερους στην ευρωζώνη».

localStorage.clear();


Πηγή