Σάββατο , 22 Ιούνιος 2024

Ρέγκλινγκ: Οι ιδιώτες θα συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση κρατικού χρέους

Τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού ταμείου της Ευρωζώνης, το οποίο θα χρηματοδοτεί στο μέλλον τις χώρες της που είναι σε κρίση και τη συμμετοχή των ιδιωτών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους, πρότεινε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία του σε συνέδριο του Economist στην Κύπρο

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η ΕΕ δεν χρειάζεται μία πλήρη δημοσιονομική ένωση με μεγαλύτερες μεταβιβάσεις (πόρων) μεταξύ των χωρών, αλλά σημείωσε ότι κατά την άποψή του «υπάρχει περιθώριο στη νομισματική ένωση για ένα ταμείο (facility) που θα αντιμετωπίζει ασύμμετρα σοκ ή τη μακροοικονομική σταθεροποίηση». Αυτό, πρόσθεσε, «έχει νόημα για να αποτρέπονται υπερβολικές αποκλίσεις των οικονομικών κύκλων και να αποφευχθεί μία μεγάλη κρίση. Σε μία νομισματική ένωση, η κοινή νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των επιμέρους χωρών. Μόνο η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να το κάνει».

Αναφορικά με τις μορφές της χρηματοδότησης που θα δίνει το Ταμείο, ο Ρέγκλινγκ έκανε λόγο και για έναν βραχυπρόθεσμο δανεισμό από τον ΕΜΣ. «Ένα τέτοιο Ταμείο για μακροοικονομική σταθεροποίηση είναι δυνατό χωρίς μόνιμες μεταβιβάσεις (πόρων) ή αμοιβαία ανάληψη χρέους. Μπορεί να συσταθεί με την μορφή ενός ταμείου κατά τα πρότυπα του αμερικανικού rainy day fund ή μίας συμπληρωματικής ασφάλισης για την ανεργία. Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός από τον ΕΜΣ αποτελεί μία ακόμη επιλογή», είπε.

Ο γενικός διευθυντής του ΕΜΣ είπε ότι ένα τέτοιο Ταμείο θα μπορούσε να συνδεθεί με ένα πιο διαφανές σύστημα ανάληψης βάρους και από τους ιδιώτες επενδυτές σε περίπτωση μίας αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους. «Αυτό», είπε, «θα μπορούσε να γίνει σε ένα πλαίσιο που θα βασίζεται στην αγορά, με πιο αυστηρές ρήτρες συλλογικής δράσης στα ομόλογα της Ευρωζώνης. Αυτόματες επιμηκύνσεις των λήξεων (των ομολόγων) δεν είναι επιθυμητές, επειδή μπορεί να έχουν αποτελέσματα που εντείνουν τον οικονομικό κύκλο. Ο ΕΜΣ θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο της οργάνωσης αναδιαρθρώσεων, κατά τα πρότυπα του London Club, στην περίπτωση που το χρέος μίας χώρας δεν είναι βιώσιμο».

Αναφερόμενος στις προτάσεις για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι υπάρχει τώρα συμφωνία πως το ΔΝΤ δεν θα έχει τον ίδιο ρόλο σε μελλοντικά προγράμματα διάσωσης. Τον ρόλο του, πρόσθεσε, θα μπορούσε να αναλάβει ο ΕΜΣ μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

localStorage.clear();


Πηγή