Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Ρωσία: Ήρθε η σειρά της γερμανικής Bild για να μπει στο στόχαστρο της ρυθμιστικής αρχής

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή για τα μέσα επικοινωνίας περιόρισε την πρόσβαση και στην ιστοσελίδα της γερμανικής ταμπλόιντ εφημερίδας Bild.

Είχε προηγηθεί αίτημα του γραφείου του γενικού εισαγγελέα, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές αρχές ενίσχυσαν σημαντικά τον έλεγχο στις πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω διαδικτύου, ένας από τους τελευταίους χώρους ελεύθερης έκφρασης στη χώρα.

Σε πολλά ρωσικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC και το Euronews, απαγορεύτηκε η πρόσβαση και τα αμερικανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram χαρακτηρίστηκαν “εξτρεμιστικά” από δικαστήριο της Μόσχας τη Δευτέρα. Η πρόσβαση στο Twitter επίσης περιορίστηκε.

Οι αρχές εισήγαγαν παράλληλα στις αρχές Μαρτίου δύο νέα ποινικά αδικήματα: το ένα για τη μετάδοση πληροφοριών που “δυσφημούν” τον ρωσικό στρατό, και το άλλο για τη μετάδοση “ψευδών” πληροφοριών για τα ρωσικά στρατεύματα.

Αυτό το τελευταίο αδίκημα προβλέπει ποινές που φθάνουν έως 15 χρόνια κάθειρξης και ανησυχεί κυρίως τους διαφωνούντες και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, που φοβούνται διώξεις για οποιαδήποτε καταγγελία της επίθεσης.


Πηγή