Τρίτη , 4 Οκτώβριος 2022

Σίμσον από Δελφούς: Μέχρι το τέλος του 2022 να αντικατασταθούν τα 2/3 του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ

Στην απεξάρτηση που πρέπει να δρομολογήσει το επόμενο διάστημα η ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο μίλησε η αρμόδια κοινοτική Επίτροπος, Κάντρι Σίμσον.

Κατά την τοποθέτησή της στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η κυρία Σίμσον εξέφρασε την εκτίμησή της ότι αν παραδοθούν όλα τα έργα «πράσινης» ενεργειακής μετάβασης, που βρίσκονται υπό σχεδιασμό για την περίοδο ως το 2030, τότε η εξοικονόμηση και προσθήκη παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), θα ισοδυναμεί με τον όγκο του αερίου που η ΕΕ εισάγει σήμερα από τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, η Ευρωπαία επίτροπος δεν απέκλεισε ακόμα το ενδεχόμενο της ύπαρξης νέου χρηματοδοτικού σχήματος για τέτοια ενεργειακά πρότζεκτ, εφόσον υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής.

Η Εσθονή πολιτικός επανέλαβε ακόμα ότι τα αποθέματα του φυσικού αερίου επαρκούν για να καλύψουν τις -έτσι και αλλιώς- μειωμένες ανάγκες της θερινής σεζόν, ενώ για τον χειμώνα έχει ζητηθεί από τα κράτη-μέλη να κρατήσουν γεμάτες τις αποθήκες αερίου.

Υπενθύμισε ότι ο στόχος της ΕΕ είναι μέχρι το τέλος του 2022 να αντικατασταθούν τα 2/3 του ρωσικού φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί σήμερα η Ευρώπη. Αυτό θα επιδιωχθεί εν μέρει με αέριο από άλλες πηγές πλην Ρωσίας και εν μέρει αυξάνοντας την παραγωγή πράσινου αερίου και βιοαερίου, με την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρακτικών εξοικονόμησης της κατανάλωσης ενέργειας.

Σίμσον: Η ΕΕ δεν μπορεί να αντικαταστήσει άμεσα το σύνολο των ποσοτήτων του ρωσικού αερίου

Κατά την Ευρωπαία αξιωματούχο, είναι ωστόσο σαφές ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αντικαταστήσει άμεσα το σύνολο των ποσοτήτων του ρωσικού αερίου που σήμερα εισάγει (155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα). Πρόσθεσε δε πως αν υπάρξει πλήρης διατάραξη στην προσφορά του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τότε δεν αποκλείεται να τεθούν σε εφαρμογή εργαλεία, που δεν είναι εναρμονισμένα με τη μακροπρόθεσμη πολιτική της ΕΕ για την απανθρακοποίηση, αλλά «θα είναι αναγκαία».

Η κ. Σίμσον επισήμανε ακόμα ότι χρειάζεται να προτεραιοποιηθούν δύο ζητούμενα: πρώτον, η ασφάλεια των προμηθειών και δεύτερον η παροχή ενέργειας σε προσιτές τιμές. Η Επίτροπος επανέλαβε ότι η ΕΕ είχε αρχίσει να αναβαθμίζει ήδη από τον Ιανουάριο τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που θα υπήρχε πλήρης διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, λαμβάνοντας υπόψη κατά τον σχεδιασμό της και τα κράτη-μέλη που είναι «landlocked», δηλαδή δεν έχουν πρόσβαση σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου αερίου ή διασυνδέσεις.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι έχει ζητηθεί από χώρες εταίρους όπως η Νορβηγία, η Αλγερία, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν να διασφαλίσουν ποσότητες αερίου για την ΕΕ, ενώ η Επιτροπή συμφώνησε επίσης με τις ΗΠΑ για την προμήθεια ποσοτήτων LNG, τόσο το 2022 όσο και το 2023.


Πηγή