Παρασκευή , 8 Δεκέμβριος 2023

Σκουρλέτης: Δεν πρέπει να καταλήξουμε εύκολα σε αποδιοπομπαίους τράγους

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε την ανάγκη να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που γέννησε η τραγωδία της 23ης Ιουλίου. Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του νέου σχεδίου για την Πολιτική Προστασία, ο κ. Σκουρλέτης υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Η χώρα ζει μια εθνική τραγωδία», είπε ο υπουργός, «ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε σε συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία σχετίζονται τόσο με τη διαχείριση της τελευταίας κρίσης, της καταστροφικής πυρκαγιάς, αλλά και ερωτήματα που σχετίζονται με τις διαχρονικές παθογένειες.

Είναι υποχρέωσή μας να διευκολύνουμε την αναζήτηση των αιτιών που οδήγησαν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Νομίζω ότι η αναζήτηση πρέπει να ανατρέξει τόσο το χθες όσο και το σήμερα. Πρέπει να εξετάσουμε ενδελεχώς ποιοι ήταν οι πολλαπλασιαστές κινδύνου που οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ανέλαβε και τις αρμοδιότητες Προστασίας του Πολίτη, μετά την παραίτηση του Ν. Τόσκα, μίλησε για την αναδόμηση του σχεδιασμού στον -νέο- τομέα ευθύνης του.

«Ένα συμπέρασμα που μπορούμε από τώρα να βγάλουμε, είναι πως ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός της πολιτικής προστασίας, χρήζει μιας νέας, βαθιάς αναδόμησης. Στο νέο σχέδιο οφείλουμε να ενσωματώσουμε όλα τα νέα στοιχεία που έχουμε, είτε αυτά αφορούν τις μεγάλες κλιματολογικές αλλαγές, είτε τις ιδιομορφίες της πατρίδας μας. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Θα δώσουμε μεγαλύτερη στήριξη, περισσότερους πόρους και προσωπικό, έτσι ώστε να μπορεί η πολιτική προστασία να επιτελέσει τον ρόλο της».

Απευθυνόμενος στους αξιωματικούς τόσο της ΕΛΑΣ όσο και του Πυροσβεστικού Σώματος ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι δεν πρέπει «να καταλήξουμε εύκολα σε αποδιοπομπαίους τράγους, να μην ανακαλύψουμε νέες Ιφιγένειες. Ο χειρότερος σύμβουλος είναι οι εμφυλιοπολεμικές λογικές».

Τέλος, ευχήθηκε στη νέα ηγεσία των δύο Σωμάτων ασφαλείας «να επιτελέσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το οποίο τους έχει αναθέσει η ελληνική πολιτεία».

localStorage.clear();


Πηγή