Τετάρτη , 30 Νοέμβριος 2022

Σκρέκας: Πρέπει να μπει οριζόντιο πλαφόν στις τιμές φυσικού αεριού

Πρέπει να μπει οριζόντιο πλαφόν στις τιμές φυσικού αεριού και υπάρχει συγκεκριμένος μηχανισμός να γίνει αυτό, ώστε οι τιμές στην Ευρώπη να είναι αντίστοιχες με τις τιμές στην Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Εξήγησε στον ΣΚΑΪ ότι την πρόταση της Ελλάδας στηρίζουν πλέον 15 χώρες, εκ των οποίων οι 4 μεγάλες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πολωνία και αυτό σημαίνει πως έχουμε την ειδική πλειοψηφία για να ζητήσουμε από την επιτροπή να καταθέσει επισήμως την πρότασή της για το αίτημα των χωρών αυτών

Σχετικά με τα κράτη μέλη που δεν συμφωνούν δήλωσε ότι πολλά εκφράζουν την αντίρρησή τους από φόβο και σημείωσε ότι ο στόχος της πρότασής μας δεν είναι να φύγουν οι ροές από την Ευρώπη. Σημείωσε όμως ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να πληρώνει την τιμή του φυσικού αέριου σε ποσοστό ως και 100% περισσότεροι από ότι οι άλλες Ήπειροι.

Σκρέκας: Καθοριστικό βήμα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας η συμφωνία με την Total για LNG

Σκρέκας: Έρχονται προγράμματα «Αλλάζω συσκευή» και «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις

Αναφερόμενος στο αυριανό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι θα έχει άρωμα Ελλάδας καθώς θα συζητηθεί η φορολογία των υπερκερδών των ενεργειακών επιχειρήσεων.

Δηλαδή ο ελληνικός μηχανισμός που υιοθετεί η Ευρώπη και η χώρα μας εφαρμόζει από τον Ιούλιο με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Έκανε μάλιστα γνωστό ότι από το 1,1 δις που θα δοθεί τον Οκτώβριο ως ενίσχυση στους καταναλωτές, το ένα δισ. προέρχεται από την ανάκτηση υπερεσοδων και μόνο τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναφερόμενος στις χώρες που έχουν ενδοιασμούς λόγω φόβου, τόνισε ότι ακολουθούν τελικά τα ελληνικά βήματα όπως η Γερμανία που ανακοίνωσε και εκείνη φόρο υπερεσόδων.

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στην Ελληνική πρόταση γιατί αλλιώς δε θα μπορεί να βγάλει το χειμώνα.

Η Ευρώπη μπορεί να καθυστερεί αλλά στο τέλος παίρνει σωστές αποφάσεις. Για αυτό το παλεύουμε, έχουμε ελπίδες, δήλωσε ο υπουργός.


Πηγή