Τετάρτη , 1 Φεβρουάριος 2023

Στηρίζουν Λούλα οι ΗΠΑ: Αμερικανοί αξιωματούχοι θα δουν τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ετοιμάζεται να στείλει δυο κορυφαίους συμβούλους του στη Βραζιλία, για συνομιλίες με τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, τον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, και ο σύμβουλος της προεδρίας για τη Λατινική Αμερική, ο Χουάν Γκονσάλες, αναμένεται να δουν τον Λούλα την 5η Δεκεμβρίου, εξήγησε μια από τις πηγές, προσθέτοντας ότι σκοπός είναι να επαναβεβαιωθεί η «εταιρική σχέση των δύο χωρών».

Στην ορκωμοσία Λούλα τον Ιανουάριο ο Μπλίνκεν

Θα συζητηθούν η ορκωμοσία του τον Ιανουάριο, στην οποία αναμένεται να είναι παρών ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, και το ενδεχόμενο ο Λούλα να επισκεφθεί επίσημα την Ουάσιγκτον το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η αμερικανική κυβέρνηση βρισκόταν σε επαφή με την εκστρατεία του κεντροαριστερού πολιτικού ήδη πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου. Ο Λούλα είχε συζητήσει με τον επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας Ντάγκλας Κόνεφ τον Σεπτέμβριο.

Ο Μπάιντεν συνεχάρη αμέσως τον Λούλα για τ νίκη στις εκλογές

Ο κ. Μπάιντεν ήταν ανάμεσα στους πρώτους ξένους ηγέτες που συνεχάρησαν τον Λούλα για τη νίκη του επί του ακροδεξιού απερχόμενου προέδρου τη βραδιά των εκλογών. Εν μέρει, η κίνηση είχε σκοπό να αποτραπεί το ενδεχόμενο ο απερχόμενος αρχηγός του μεγαλύτερου κράτους της Λατινικής Αμερικής, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα και το εκλογικό σύστημα.


Πηγή