Κυριακή , 29 Ιανουάριος 2023

Στη φροντίδα του Αρκτούρου ο μικρός Λουίτζι

Μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσει στη φύση θα έχει το αρκουδάκι της φωτογραφίας, ο Λουίτζι, το οποίο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα επανένταξης ορφανών αρκούδων, που υλοποιεί ο Αρκτούρος.

Το αρκουδάκι, μόλις λίγων μηνών, σώθηκε χάρη στην επέμβαση ευαισθητοποιημένου πολίτη, ο οποίος το εντόπισε να περιπλανιέται σε επικίνδυνο αυτοκινητόδρομο, το μετέφερε σε ασφαλές σημείο και ειδοποίησε άμεσα τον Αρκτούρο.

Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης στο Επαρχιακό Δίκτυο Αμυνταίου-Φλώρινας, στο ύψος της τοποθεσίας «Κλειδί» Αμυνταίου. Το αρκουδάκι κινούνταν χωρίς τη μητέρα του στον δρόμο, κάτι που θα μπορούσε να του έχει κοστίσει τη ζωή, γιατί το συγκεκριμένο σημείο έχει αποδειχθεί θανατηφόρο για τις αρκούδες. Όπως σημειώνει ο Αρκτούρος, από το 2003 στον εν λόγω τομέα του τοπικού οδικού δικτύου έχουν σημειωθεί αρκετά θανατηφόρα τροχαία με θύματα αρκούδες.

Ενημερωμένη από τον άνθρωπο που βρήκε το αρκουδάκι, έφτασε στο σημείο η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου μαζί με την Προϊσταμένη της Δασικής Υπηρεσίας Φλώρινας. Άμεσα ξεκίνησε έρευνα στην περιοχή για τυχόν ανεύρεση της μαμάς αρκούδας, αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Η αναζήτηση μάλιστα επαναλήφθηκε από την ΟΑΕ του Αρκτούρου στη διάρκεια της νύχτας και πάλι όμως η μαμά του μικρού δεν βρέθηκε.

4435845

Το αρκουδάκι μεταφέρθηκε υποσιτισμένο στις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου, όπου και λαμβάνει φροντίδα από την πρώτη στιγμή. Όπως περιγράφει ο Αρκτούρος, πίνει γάλα με μεγάλη όρεξη και του αρέσει πολύ να παίζει και να κρατάει μία μπάλα που του έχουν δώσει οι φροντιστές του. Έτσι κέρδισε και το όνομά του και στο εξής θα λέγεται Λουίτζι, από τον Ιταλό τερματοφύλακα της Γιουβέντους, Τζιανλουίτζι Μπουφόν.

Ο Λουίτζι, αν και έχασε την μητέρα του θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία στη φύση, μέσω του προγράμματος επανένταξης ορφανών αρκούδων που υλοποιεί ο Αρκτούρος. Θα ζήσει για περίπου έναν χρόνο σε ειδικό χώρο, χωρίς άλλες αρκούδες, όπου θα διδαχθεί από τους φροντιστές του τα μυστικά της επιβίωσης, και στη συνέχεια θα επανενταχθεί στο φυσικό περιβάλλον, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά. Ήδη πάντως τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά, αφού είναι πολύ επιφυλακτικός με τους ανθρώπους.

4435842

Το πρόγραμμα Επανένταξης Ορφανών Αρκούδων υλοποιείται στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Κέντρου του Αρκτούρου με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

localStorage.clear();


Πηγή