Κυριακή , 21 Ιούλιος 2019

Στον «αέρα» η επιστροφή των κλεμμένων χρημάτων της Energa

Στον αέρα παραμένει η επιστροφή ποσού άνω των 120 εκατ. ευρώ που υπεξαίρεσαν μέσω της Energa και της Hellas Power οι Αριστείδης Φλώρος και Β. Μηλιώνης, παρά το γεγονός ότι με απόφαση άμεσα εκτελεστή τα κλεμμένα θα πρέπει να αποδοθούν στο ελληνικό Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο νόμος του 2014 διασφάλιζε την επιστροφή των κλεμμένων υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και των Ελλήνων φορολογούμενων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών», στην περίπτωση του οικονομικού σκανδάλου υπεξαίρεσης με πρωταγωνίστριες τις εταιρείες Energa και Hellas Power, η σιωπηρή άρνηση των υπουργών Δικαιοσύνης να εκδώσουν Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή στα κρατικά ταμεία των υπεξαιρεμένων χρημάτων (29,8 εκατομμύρια ευρώ για τους δήμους και 58 εκατομμύρια ευρώ για το Δημόσιο) προκαλεί ερωτηματικά. Σημειώνεται ότι συνολικά τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί για την υπόθεση ανέρχονται στο ποσό των 120.910.680 ευρώ.

Ο δρόμος για την απόδοση των χρημάτων άνοιξε με την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων (υπ’ αριθμόν 534/2017), με την οποία κρίθηκε, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο εταιρείες υπεξαίρεσαν από 260 δήμους της χώρας, το χρονικό διάστημα από 30 Νοεμβρίου 2011 έως και τις 31 Ιουλίου 2012, χρηματικό ποσό περίπου 29,8 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούσε αποδοτέα δημοτικά τέλη καθαριότητας και τέλος ακινήτου.

Οι δύο εταιρείες, ενώ εισέπραξαν τα χρήματα, δεν τα απέδωσαν και τα ιδιοποιήθηκαν παράνομα, σύμφωνα με τα όσα έχει κρίνει η Δικαιοσύνη, ενσωματώνοντάς τα δίχως δικαίωμα στην περιουσία τους. Συνολικά, από τους 150 περίπου δήμους που κινήθηκαν κατά των εταιρειών, οι 94 εξ αυτών με πληρεξούσιο δικηγόρο τον κ. Ανδρέα Παπαρρηγόπουλο προέβησαν σε σειρά νομικών ενεργειών προκειμένου να επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία τα ποσά.

Οι δικαστικές αποφάσεις κοινοποιήθηκαν ήδη από τον Μάρτιο του 2018 στις εμπλεκόμενες τράπεζες, από τις οποίες μόνο η Alpha Bank συμμορφώθηκε. Οι επίμαχες αποφάσεις ταυτόχρονα όμως κοινοποιήθηκαν προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, με σχετικό αίτημα να εκδώσουν την απαραίτητη, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Νόμου 4312/2014, Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Οι δήμοι, με την αίτησή τους στις 13 Μαρτίου 2018 προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, και Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τους ενημέρωναν για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και τη διάταξη του εισαγγελέα Εφετών και τους ζητούσαν να μεριμνήσουν για την άμεση έκδοση της ΚΥΑ, η οποία απαιτείται για την άμεση επιστροφή των υπεξαιρεθέντων χρημάτων,

Έχουν περάσει έξι μήνες και δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες, σημειώνεται στο ρεπορτάζ. Μένει να φανεί στην πράξη αν με την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς ο Μιχάλης Καλογήρου διαδέχτηκε στον Σταύρο Κοντονή, θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος και θα εκδοθεί η ΚΥΑ.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στα «Παραπολιτικά» που κυκλοφορούν σήμερα, Σάββατο

localStorage.clear();


Πηγή