Κυριακή , 19 Μάιος 2024

Στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν ανοιχτή πόρτα συνεργασίας με Βαρουφάκη -Τρόμαξαν με τη «Δήμητρα», αλλά λένε «ναι» σε ψήφο ανοχής

Αλλαγή στρατηγικής ή τακτική κίνηση στην σκακιέρα των εκλογών; Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο τραπέζι τη συνεργασία μέσω της ανοχής στην προοδευτική κυβέρνηση αντί της συμμετοχής σε αυτή, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι δηλώσεις του γραμματέα του ΜεΡΑ25 για «κλείσιμο» τραπεζών και σχέδιο «Δήμητρα» φαίνεται πως «τρόμαξαν» την Κουμουνδούρου που άρχισε να προσπαθεί να «πετάξει» από πάνω της, την «σκιά του 2015» που της προσδίδει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της.

Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα λέγοντας πως δεν θα δεχθεί να του βάλει όρους ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 σημειώνοντας πως είναι αστείο να βάζει τις προϋποθέσεις για τη συνεργασία ένα κόμμα του 3-4% ωστόσο άφησε «χαραμάδα» για στήριξη μέσω ανοχής χωρίς αυτή να περιλαμβάνει και συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Τροφή» στον Μητσοτάκη ο Βαρουφάκης

Είναι δεδομένο πως οι δηλώσεις Βαρουφάκη ήταν βούτυρο στο ψωμί του Κυριάκου Μητσοτάκη έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς του έδωσαν την ευκαιρία, να επιτίθεται μέσω αυτού στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στον Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να αποδομήσει την  προσπάθεια δημιουργίας προοδευτικής κυβέρνησης.

Έτσι και επιφέρει πλήγμα στο κεντρικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και φοβίζει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας τους ότι μπορεί να ψηφίσουν Ανδρουλάκη και να τους προκύψει Βαρουφάκης.

Το ΠΑΣΟΚ αποκλείει συνεργασία με ΜέΡΑ25

Ωστόσο, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν σημασία αυτές οι θέσεις καθώς οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν ενώ και από το ΠΑΣΟΚ επιμένουν πως δεν πρόκειται επουδενί να δεχτούν συνεργασία με τους «αρχιτέκτονες της δραχμής» όπως λένε για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το κόμμα του.

Είναι δεδομένο πως όσο ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 προσπαθεί να «καρπωθεί» την αντισυστημική ψήφο καταθέτοντας προτάσεις που σοκάρουν και προκαλούν τόσο από την Κουμουνδούρου θα παίρνουν αποστάσεις.

Αλλαγή τακτικής απέναντι στις συνεργασίες

Άλλωστε όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας είναι γνωστό πως δεν έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων μετά την αποπομπή Βαρουφάκη από τον υπουργικό θώκο.

Κάποιοι μπορεί να είδαν την αναφορά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη μέσω της ανοχής ως πρόσκληση με αποδέκτη και το ΚΚΕ ωστόσο η άμεση αντίδραση του Δημήτρη Κουτσούμπα έκοψε κάθε τέτοια συζήτηση.

Πάντως οι επιτελείς της Κουμουνδούρου και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύουν πως μετά τη λαϊκή ετυμηγορία το τοπίο θα είναι τόσο διαφορετικό που όλοι θα υποχρεωθούν σε αλλαγή τακτικής απέναντι στις συνεργασίες.


Πηγή