Τετάρτη , 20 Οκτώβριος 2021

Στους δρόμους της Βουδαπέστης εκ νέου χιλιάδες Ούγγροι κατά του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν

Χιλιάδες Ούγγροι κατέκλυσαν σήμερα εκ νέου τους δρόμους της Βουδαπέστης κατηγορώντας τη συντηρητική κυβέρνηση ότι επιδιώκει να φιμώσει τους επικριτές της, στην πιο πρόσφατη μαζική διαδήλωση με αφορμή το νόμο για τα ξένα πανεπιστήμια σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν, που κυβερνά από το 2010, βρίσκεται αντιμέτωπος με ογκώδεις κινητοποιήσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αφού το κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που στοχοθετεί μεταξύ άλλων το πανεπιστήμιο που ίδρυσε στη Βουδαπέστη ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος.

Μεταξύ των χιλιάδες διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας σε ειρηνικό κλίμα, πολλοί κρατούσαν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πανό με συνθήματα όπως «Βίκτορ, το παιχνίδι τελείωσε».

«Είναι ανυπόφορο ό,τι συμβαίνει εδώ, θα ήθελα να ζήσω σε μια δημοκρατία» είπε η 40χρονη Άνιες Μπόζτε.

«Τα ΜΜΕ, οι πολίτες, οι φοιτητές και ο λαός της Ουγγαρίας δεν μπορούν να φιμωθούν στην ίδια τους την χώρα» είπε στο πλήθος ένας εκ των ομιλητών.

Παρά τις επικρίσεις, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σήμερα ότι τα θέματα για τα οποία οι διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους είναι «δευτερεύουσας σημασίας» μπροστά στην πραγματική «σύγκρουση» εκείνη σχετικά με τη μετανάστευση.

Το θέμα αναμένεται εξάλλου να βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας με στόχο την επανεκλογή του στις βουλευτικές εκλογές του 2018.

«Ζούμε σε εποχές όπου η διεθνής πολιτική είναι θέατρο συγκρούσεων. Η μετανάστευση βρίσκεται στην καρδιά αυτού του θεάτρου συγκρούσεων. Το Πανεπιστήμιο Σόρος, η διαφάνεια των διεθνών οργανώσεων άσκησης επιρροής αποτελούν αντιπαραθέσεις δευτερεύουσας σημασίας…» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Magyar Idok.

Την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που στοχοθετεί τα ξένα πανεπιστήμια στην Ουγγαρία και θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης (CEU), το οποίο ίδρυσε ο Τζορτζ Σόρος. Ένα άλλο νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί το οποίο θα προβλέπει την ενίσχυση των ελέγχων στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς θα τους επιβάλλεται να δηλώσουν τις πηγές χρηματοδότησης από το εξωτερικό.

Αυτές ακριβώς οι νομοθετικές πρωτοβουλίες πυροδότησαν τις μαζικότερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης Όρμπαν μετά την εκλογή του το 2010, με τις κινητοποιήσεις να πραγματοποιούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση στη Βουδαπέστη.

(φωτογραφία αρχείου)


Πηγή