Τρίτη , 13 Απρίλιος 2021

Στο Τόκιο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο

Στην Ιαπωνία έφτασε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα έχει στο Τόκιο συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και άλλους αξιωματούχους πριν από την τέταρτη επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα για συνομιλίες με τον ηγέτη της, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, σχετικά με την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Το Τόκιο είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας, στη διάρκεια της οποίας ο Πομπέο θα επισκεφθεί επίσης τη Νότια Κορέα και την Πιονγκγιάνγκ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο του καθ’ οδόν προς το Τόκιο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως ελπίζει να επιταχύνει τη διοργάνωση μιας δεύτερης συνάντησης κορυφής ανάμεσα στον Κιμ και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Παρά την υπόσχεση του Κιμ να αποπυρηνικοποιήσει την κορεατική χερσόνησο, η Ιαπωνία, σημαντικός σύμμαχος της Ουάσινγκτον στην Ασία, εξακολουθεί να θεωρεί απειλή τη Βόρεια Κορέα και προωθεί σχέδια για να ενισχύσει τη βαλλιστική πυραυλική άμυνά της με συστοιχίες Aegis Ashore, που μπορούν να στοχεύσουν πυραυλικές κεφαλές στο διάστημα, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Πομπέο δήλωσε πως στόχος του στην Πιονγκγιάνγκ είναι να εξασφαλίσει «ότι καταλαβαίνουμε τι προσπαθεί αληθινά να επιτύχει κάθε πλευρά». Δήλωσε ακόμη πως ελπίζει ότι θα μπορέσει να συμφωνήσει μια «γενική ημερομηνία και τοποθεσία» για μια δεύτερη συνάντηση μεταξύ των Κιμ και Τραμπ μετά την πρώτη συνάντησή τους τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη.

Κατά την τελευταία επίσκεψη του Πομπέο στη Βόρεια Κορέα δεν είχε επιτευχθεί πρόοδος και η Πιονγκγιάνγκ τον είχε καταγγείλει για διατύπωση «γκανγκστερικών απαιτήσεων».

localStorage.clear();


Πηγή