Τετάρτη , 21 Φεβρουάριος 2024

Στυλιανίδης: Με 29 νέα οχήματα ενισχύεται η Πολιτική Προστασία στην Ήπειρο | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με 29 οχήματα ενισχύεται ο στόλος της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου στο πλαίσιο προγράμματος ΕΣΠΑ, όπως δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Στην τελετή παράδοσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη τονίστηκε η ανάγκη για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε να ενισχυθεί αποτελεσματικά η πολιτική προστασία της χώρας.

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για μια σημαντική στιγμή και ξεχωριστή ημέρα για την Πολιτική Προστασία της Ηπείρου καθώς τα 29 νέα οχήματα πρόκειται να ενισχύσουν δυναμικά και ποικιλοτρόπως την δυνατότητα απόκρισης των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας τόσο σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς αλλά όσο και σε κάθε άλλη περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όπως είπε η δράση αυτή αποτελεί μόνο ένα τμήμα του ολοκληρωμένου προγράμματος ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου και προσέθεσε ότι η σημερινή πρωτοβουλία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του ρόλου που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

«Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα να φτάσουμε σε αυτά τα οχήματα»

«Σήμερα στα Γιάννενα στην Ήπειρο όλοι ζούμε μια σημαντική στιγμή της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα διότι μπορούμε να ενισχύσουμε μέσα από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση όλη την Περιφέρεια της Ηπείρου με ειδικά οχήματα έτσι ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην πράξη, στη διαχείριση των έκτακτων αναγκών. Είναι ένα παράδειγμα που ευελπιστούμε να ακολουθήσουν και άλλοι οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα να φτάσουμε σε αυτά τα οχήματα, γνωρίζοντας πολύ καλά τις δύσκολες διαδικασίες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης θα έλεγα ότι στο χρόνο που έγινε είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα», επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι για να αποκτήσει η χώρα έναν σύγχρονο μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος, όπως είπε, είναι αναγκαίος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, χρειάζεται η κινητοποίηση του συνόλου της χώρας, του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, του συνόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και η εμπλοκή των πολιτών. «Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι θα έχει αποτέλεσμα σε αυτό το δύσκολο πεδίο αν κάνει κάτι μόνος του. Είναι και επικίνδυνη αφέλεια αλλά και ψευδαίσθηση. Στον σχεδιασμό και στο πεδίο της άσκησης των καθηκόντων της Πολιτικής Προστασίας δεν περισσεύει κανείς. Ειδικά με γνώμονα το τρίπτυχο Πρόληψη- Προετοιμασία/Ετοιμότητα- Ανθεκτικότητα, είναι τόσο αναγκαία η συμμετοχή όλων διαφορετικά θα αποτύχουμε», σημείωσε.

«Η Ήπειρος είναι πάρα πολύ ψηλά στα θέματα Πολιτικής Προστασίας»

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε ξεχωριστά στον ρόλο και την συμβολή του περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκου Καχριμάνη αλλά και του προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου , Δημήτρη Μαυρογιώργου για την υλοποίηση αυτής της δράσης, τονίζοντας ότι οι δύο αυτοί άνθρωποι «κρατούν την Πολιτική Προστασία στην Ήπειρο πάρα πολύ ψηλά».

«Η Περιφέρεια Ηπείρου μας δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο, η περιφέρεια Ηπείρου κατάφερε αυτό το επίτευγμα. Οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική όλοι οι διαχειριστές των κρίσεων θα νιώθουν πιο έτοιμοι, πιο σίγουροι για τον εαυτό τους με αυτό το υλικό των οχημάτων τα οποία είναι πολύ πιο σύγχρονα και μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στο σκληρό τοπογραφικό ανάγλυφο της Ηπείρου. Νιώθω περήφανος που είμαι σήμερα στην Ήπειρο γι αυτό το γεγονός. Η Ήπειρος είναι πάρα πολύ ψηλά στα θέματα Πολιτικής Προστασίας και έχει φανεί και στην προηγούμενη αντιπυρική περίοδο αλλά και σε αυτό το διάστημα που έχω αναλάβει το υπουργείο και αντιμετωπίσαμε πολύ σκληρά φαινόμενα κακοκαιρίας», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

«Εχουμε δυνατότητες ως χώρα να διαχειριστούμε κρίσεις σε ένα πολύ αποτελεσματικό επίπεδο»

Ερωτηθείς για τις παθογένειες της πολιτικής προστασίας και πόσο έτοιμοι είναι η χώρα να αντιμετωπίσει τις κρίσεις ο υπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν παθογένειες χρόνων στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας. Πρέπει να πάμε ,με σταθερό βήμα δίχως προχειρότητες αλλά με επιμονή στον στόχο. Η Ήπειρος τα κατάφερε, εγώ τους είχα συναντήσει και ως ευρωπαίος επίτροπος γι αυτό το πρότζεκτ και είδα ότι βήμα- βήμα τα καταφέραμε όλοι μαζί. Πιστεύω ότι έχουμε δυνατότητες ως χώρα να διαχειριστούμε κρίσεις σε ένα πολύ αποτελεσματικό επίπεδο. Αυτή η χώρα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στη διαχείριση των κρίσεων, θα πρέπει να αυξήσουμε τις δυνατότητες του συστήματος συνολικά, θα πρέπει να τυποποιήσουμε κάποια πράγματα ώστε να γίνονται με αυτοματισμό. Οι άνθρωποι είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο θα πρέπει να μπορέσουμε ως σύστημα να αξιοποιήσουμε αυτό το σύνολο που έχουμε».

Τα 29 οχήματα που εντάχθηκαν στο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας της Ηπείρου προορίζονται για τους δήμους Ζίτσας, Ζαγορίου, Δωδώνης, Μετσόβου, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Βόρειων Τζουμέρκων, Αρταίων, Γεωργίου Καραΐσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων, Νικολάου Σκουφά, Πρέβεζας, Πάργας, Ζηρού, Φιλιατών, Σουλίου, Ηγουμενίτσας.

Σημειώνεται ότι στην τελετή παράδοσης των οχημάτων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ καθώς και όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής όπως και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνοδεύει ο γενικός γραμματέας Πολιτκής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.


Πηγή