Κυριακή , 28 Μάιος 2023

Συνάντηση Μπάιντεν-Φον ντερ Λάιεν: Διαπραγματεύσεις για πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ ευρωπαϊκών πρώτων υλών

Στον Λευκό Οίκο συναντήθηκαν την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφώνησαν να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία που θα διευκολύνει τους Ευρωπαίους να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις που θέτει ο αμερικανικός Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ακόμη ότι στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο σχετικά με τα κίνητρα που θα δοθούν στις βιομηχανίες καθαρής τεχνολογίας.

«Πολύ καλή» η συνάντηση με τον Μπάιντεν, είπε η Φον ντερ Λάιεν

Περιγράφοντας τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο ως «πολύ καλή», η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν ώστε κρίσιμες πρώτες ύλες, προερχόμενες από την ΕΕ, να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ χαιρέτισε τον Νόμο Μείωσης του Πληθωρισμού επειδή προβλέπει μια τεράστια επένδυση στη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια.

Ο νέος Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA) περιλαμβάνει πολύ μεγάλες επιδοτήσεις για προϊόντα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και στοχεύει, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Πηγή