Δευτέρα , 27 Μάρτιος 2023

Συνάντηση Συρίγου με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών

Συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος είχε χθες ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Δια Βίου Μάθησης Γιώργου Βούτσινου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα του χώρου και οι ενέργειες τις οποίες προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Αρχικά διευκρινίστηκε πως το προεδρικό διάταγμα 85/2022  αφορά σε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Οι καλλιτέχνες εξαιρούνται βάσει του νόμου 4765/2021 και δεν προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ, ενώ δεν επηρεάζεται ο μισθός τους, καθότι εντάσσονται σε ειδικά μισθολόγια. Το προεδρικό διάταγμα 85/2022 δεν αφορά στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει δικό του κλαδολόγιο» επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας.

«Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό το προηγούμενο διάστημα, για το θέμα της καλλιτεχνικής εκπαιδεύσεως, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν Μικτές Επιτροπές με εκπροσώπους των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού και τη συμμετοχή προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους από τους τομείς του θεάτρου, του χορού και της μουσικής, οι οποίες θα εξετάσουν τη διαβάθμιση και αναβάθμιση των σπουδών παραστατικών τεχνών. Ένα από τα θέματα επίσης που συζητήθηκε και αποφασίστηκε στη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν η εξαίρεση στα ειδικά μισθολόγια που αφορούν στους Εποπτευόμενους φορείς του Δημοσίου να επεκταθεί και στους ΟΤΑ. Η απόφαση της κυβέρνησης για τη σύσταση των διυπουργικών επιτροπών έχει ως στόχο να δοθεί οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει επί δεκαετίες το χώρο» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

ΠΟΘΑ: Άκαρπη η συνάντηση, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος, στη δική της ανακοίνωση αναφέρει ότι η συνάντηση με τον κ. Συρίγο και τον κ. Βούτσινο «δεν κατέληξε πουθενά. Ο κ. Συρίγος αρχικά επανέλαβε το επιχείρημα του κ. Γιατρομανωλάκη, ότι η αναγνώριση των σπουδών δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί, αφού οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται εκτός προσοντολογίου (ΠΔ 85/2022). Επιχείρημα προδήλως ψευδές, αφού κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι όλοι οι οργανισμοί του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα που θα προσλάβουν καλλιτέχνες το ερχόμενο διάστημα, θα αγνοήσουν ένα νομοθέτημα τόσο δεσμευτικό όσο το εν λόγω Π.Δ […] Αφού μας διαβεβαιώνουν με κάθε ευκαιρία ότι το Π.Δ. δεν θα επηρεάσει τους όρους πρόσληψης, αμοιβής και εργασίας μας, γιατί απλώς δεν αποσύρουν τις ειδικότητές μας, όπως ζητάμε από την πρώτη στιγμή;».

Η ΠΟΘΑ υπογραμμίζει ότι δεν θα υποχωρήσει και πως θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της για το ζήτημα.


Πηγή