Δευτέρα , 2 Μάιος 2022

ΣΥΡΙΖΑ για θάνατο Αλέκου Φασιανού: Στο έργο του μια ολόκληρη γενιά εικαστικών βρήκε τον πρόδρομό της | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την απώλεια του Αλέκου Φασιανού, ο οποίος έφυγε στα 87 του.

«Αποχαιρετούμε τον Αλέκο Φασιανό, τον κορυφαίο Έλληνα ζωγράφο, που συνδύασε μοναδικά το λιτό και ταπεινό στοιχείο της εποχής του με την άφθαρτη ελληνική μυθολογία κάθε εποχής», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον θάνατο του εμβληματικού ζωγράφου.

«Ως αισθαντικός δημιουργός και πολύπλευρος διανοούμενος διαμόρφωσε όσο λίγοι τη μεγάλη παράδοση του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου ως σκηνογράφος, αλλά και επιχείρησε να αναπλάσει την καθημερινότητα της πόλης ως παρεμβατικός εικαστικός.

Τσίπρας για Αλέκο Φασιανό: «Βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που μας αφήνει»

Πέθανε ο εμβληματικός ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

Το ελληνικό τοπίο σε όλες τις εκφάνσεις του κυριαρχούσε στους πίνακές του. Το φως του αττικού ουρανού δημιουργούσε συνεχώς αναθεωρητικά σκηνικά συνομιλώντας με την ελληνική αρχαιότητα και τη βυζαντινή παράδοση, χωρίς ποτέ να απομακρυνθεί από την εικονογράφηση της ποίησης του Αραγκόν και του Βαλερί, με την οποία καταπιάστηκε στα πρώτα του χρόνια.

Ο Αλέκος Φασιανός έγινε συνώνυμος της Ελλάδας της ανάτασης και της εικαστικής καθαρότητας των νοημάτων. Αποτόλμησε τη λαϊκότητα, την οποία αναζήτησε μέσα από τη λογιοσύνη των συγχρόνων του, δίχως ποτέ να προδώσει τον κοσμοπολιτισμό του και, ιδίως, τις προσλαμβάνουσες από τη γαλλική κουλτούρα του.

Στο έργο του Αλέκου Φασιανού μια ολόκληρη γενιά εικαστικών βρήκε τον πρόδρομό της. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στη σύζυγο και τα παιδιά του», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή