Σάββατο , 13 Απρίλιος 2024
ΕΛΕΤΑΕΝ: Τα αιολικά πάρκα της χώρας ωφελούν τους καταναλωτές τουλάχιστον κατά 54 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο

Τα αιολικά πάρκα της χώρας ωφελούν τους καταναλωτές τουλάχιστον κατά 54 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο – Newsbeast


Στη διαπίστωση ότι οι καταναλωτές εξοικονομούν τουλάχιστον 54 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων στη χώρα μας προχωρά η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) αποτυπώνοντας ανάγλυφα την κατάσταση που επικρατεί στο ενεργειακό τοπίο.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά «Αν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην Ελλάδα, οι καταναλωτές θα πλήρωναν περισσότερο, συγκεκριμένα πάνω από 54 εκατομμύρια ευρώ κάθε έτος. Για αυτό αντίθετα από ό,τι πιστεύεται, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που αποτυπώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος, δεν απεικονίζει κάποιο επιπλέον κόστος που δημιουργείται εξαιτίας των αιολικών πάρκων» αναφέρει η Ένωση.

Προσθέτει δε πως ούτε το κόστος κατασκευής των αιολικών πάρκων επιδοτείται πλέον. Το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια είναι τεχνολογία μεταβλητής παραγωγής δεν οδηγεί σε αύξηση του κόστους για τον καταναλωτή, αυτό είναι κάτι που έχει αποδειχθεί στην πράξη. Πρόκειται για μια αξιόπιστη τεχνολογία.

Συν τοις άλλοις, θα πρέπει να τονιστεί ότι τα αιολικά πάρκα δεν απολαμβάνουν άλλα προνόμια, ενισχύσεις ή κρυφές επιδοτήσεις όπως συμβαίνει με τα ορυκτά καύσιμα.


Πηγή