Τετάρτη , 26 Φεβρουάριος 2020

Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με το 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα

Εξάωρες στάσεις εργασίας πραγματοποιούν σήμερα εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ διαμαρτυρόμενοι για την τροπολογία του υπουργείου Υγείας που περνά σήμερα μέσα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και προβλέπει να ανατίθενται οι αεροδιακομιδές σε ιδιωτικές εταιρίες. Μάλιστα, αποφάσισαν μετά από γενική συνέλευση αιφνιδιαστικά να διαμαρτυρηθούν στην Βουλή.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του newsbeast.gr πολλά ασθενοφόρα είναι ταλαιπωρημένα, ενώ τα χιλιόμετρα που έχουν κάνει αγγίζουν το εκατομμύριο.

Στοιχεία για την «ελλιπή επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ» παραθέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), επισημαίνοντας ότι «ο στόλος του ΕΚΑΒ είναι σε φθίνουσα αριθμητική πορεία, εξαιτίας συνεχών βλαβών -υψηλός μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων και διανυθέντων χιλιομέτρων»

Κατά μέσο όρο, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, έχουν διανύσει 600.000 έως 900.000 χιλιόμετρα και «λόγω έλλειψης χρημάτων μένουν ασυντήρητα» και κάνει λόγο για «επικίνδυνες διακομιδές».

Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι οι Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, όπου κατοικεί το 70% του πληθυσμού της χώρας και είναι ανεπτυγμένο το 70% των υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ, δεν προμηθεύτηκαν νέα ασθενοφόρα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «στον νομό Αττικής 75 ασθενοφόρα οχήματα είναι ακινητοποιημένα με μόνιμες βλάβες, ενώ ο προαύλιος χώρος στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ έχει μετατραπεί σε “νεκροταφείο” ασθενοφόρων οχημάτων. Στον νομό Θεσσαλονίκης 18 ασθενοφόρα οχήματα είναι ακινητοποιημένα και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά 22-23 ασθενοφόρα, ενώ με βάση τον πληθυσμό θα έπρεπε να είναι τα διπλάσια».

asthenof17 asthenof15 asthenof14 asthenof12 asthenof11 asthenof13 asthenof8 asthenof7 asthenof6 asthenof5 asthenof4 asthenof3 asthenof2 asthenof1 asthenof19

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος


Πηγή