Τετάρτη , 29 Μάιος 2024

Τηλεφωνική επικοινωνία Φιντάν-Μπλίνκεν: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός

Για τον κίνδυνο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή μίλησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, με τον Αμερικανό ομόλογό του, ‘Αντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Ο Τούρκος υπουργός μετέφερε στον ‘Αντονι Μπλίνκεν την ανησυχία του για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή.

Ο Χακάν Φιντάν επανέλαβε επίσης ότι από την αρχή της κρίσης στη Γάζα, η Τουρκία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί αυτή σε περιφερειακή σύγκρουση.

Ο Φιντάν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε το αίτημα της Τουρκίας για κήρυξη άμεσα κατάπαυσης του πυρός και να επιτραπεί η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, «διαφορετικά η κρίση θα συνεχίσει να διευρύνεται».

Απευθυνόμενος, τέλος, στον Αμερικανό υπουργό ζήτησε οι χώρες που έχουν επιρροή στο Ισραήλ να δώσουν τα σωστά μηνύματα προκειμένου να μην κλιμακωθεί η ένταση.

AΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή