Τετάρτη , 14 Απρίλιος 2021

Τη Γαλλία θα επισκεφθεί την επόμενη Παρασκευή ο Ερντογάν

Σε ανακοίνωση ότι θα επισκεφθεί τη Γαλλία την επόμενη Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου, προκειμένου να έχει επαφές με τη γαλλική ηγεσία αναφορικά με τις σχέσεις των δύο χωρών, προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Την Παρασκευή θα πάω στη Γαλλία. Θα συζητήσουμε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του σε μέλη του κόμματός του στη Σινώπη, που μεταδόθηκε από την τουρκική τηλεόραση.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στη Γαλλία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία, φέτος τον Μάιο. Οι δύο ηγέτες, πάντως, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν σε διάφορες διεθνείς συνόδους τους τελευταίους μήνες.

Ο Ερντογάν είχε αναφερθεί πριν από μερικές ημέρες στην πιθανότητα να επισκεφθεί τη Γαλλία, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι το Παρίσι δεν «εγκατέλειψε» την Τουρκία στο θέμα της Ιερουσαλήμ. Η Άγκυρα έχει καταδικάσει με τον εντονότερο τρόπο την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Επιβεβαίωση και από πλευράς Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε αργότερα ότι θα δεχτεί την Παρασκευή στο Παρίσι τον Τούρκο ομόλογό του, με τον οποίο θα συζητήσει κυρίως «το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, οι οποίοι είχαν τακτική επαφή τους τελευταίους μήνες, «θα είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά ζητήματα, όπως κυρίως το συριακό, για το οποίο είχαν πολλές ανταλλαγές απόψεων, αλλά επίσης το παλαιστινιακό», ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στο περιβάλλον του Μακρόν, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

localStorage.clear();


Πηγή