Στην Εύβοια πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από τον Τραμπ στην επικείμενη συνάντησή τους

Ακριβώς σε μια βδομάδα από σήμερα, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το πολυαναμενόμενο ραντεβού του νέου πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζουν έναν πλήρη φάκελο με όλα τα σημαντικά σημεία που θα θέσει ο κ. Μητσοτάκης στον «πλανητάρχη» με την πλέον περίοπτη θέση να καταλαμβάνει αυτό της ασφάλειας και των επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναδεικνύοντας την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, θα ζητήσει καταρχάς να συνεχιστεί η αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ έναντι των συνεχών προκλήσεων που δεχόμαστε από την Τουρκία. Ειδικότερα θα θελήσουμε να εξασφαλίσουμε την υψηλή προστασία της υπερδύναμης ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται ανεπηρέαστα οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου και σε αυτά της Ελλάδος που αναμένεται να μπουν σύντομα τα τρυπάνια, χωρίς να δεχόμαστε παρενοχλήσεις από την αεροπορία και το ναυτικό της γείτονος χώρας. Στο τραπέζι να τεθεί επίσης και η προοπτική αγοράς μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ, τα οποία έχουν το προνόμιο να μην εντοπίζονται από τα εχθρικά ραντάρ. Από ‘κει και πέρα ο κ. Μητσοτάκης θα εξηγήσει ότι τους τελευταίους δύο μήνες αλλάζει σταδιακά το οικονομικό κλίμα προς το καλύτερο και ότι ψηφίζονται νομοσχέδια που ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων απ’ όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο κ. Τραμπ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει την ανανέωση της σύμβασης για τη χρήση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας όχι όμως για έναν και μόνο χρόνο που μελετά η κυβέρνηση, αλλά για πολύ περισσότερα. Επίσης ο ένοικος του Λευκού Οίκου θέλει να χρησιμοποιείται το αεροδρόμιο της Λάρισας για αποστολές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς επίσης και να μπορεί να κάνει χρήση και του λιμένα της Αλεξανδρούπολης που λόγω της θέσεώς του αποτελεί κομβική πύλη προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Θα πρέπει τέλος να τονιστεί ότι στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προκειμένου να έχει συναντήσεις τόσο με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια όσο και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή