Σάββατο , 4 Ιούλιος 2020

Τουρκική απάντηση στην ελληνοαιγυπτιακή άσκηση με βρετανικό ελικοπτεροφόρο

Σε εξέλιξη είναι η τουρκική ναυτική άσκηση «Doğu Akdeniz 2017» που στα ελληνικά σημαίναι «Ανατολική Μεσόγειο» και ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου. Θα ολοκληρωθεί στις 16 του ίδιου μήνα, αν και τα πλοία θα επιστρέψουν στον ναύσταθμό τους από τις 15 του μήνα. Η άσκηση πραγματοποιείται κυρίως στις περιοχές γύρω από τον ναύσταθμο του Ασκάζ και σε αυτή η Άγκυρα έχει καλέσει να συμμετάσχει, την μόνιμη δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή, το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ και το πολεμικό ναυτικό της Ρουμανίας.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Στην άσκηση συμμετέχουν συνολικά σύμφωνα με αναφορές στον τουρκικό Τύπο 25 πολεμικά πλοία και υποβρύχια και 27 ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας και 3500 αξιωματικοί και ναύτες από συνολικά 5 χώρες.

Η Άγκυρα θέλοντας να δώσει μια απάντηση στην ελληνοαιγυπτιακή άσκηση που είχε λάβει χώρα πριν μερικές ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου, έχει ενεργοποιήσει για την άσκηση αυτή 6 φρεγάτες και μια κορβέτα «στελθ», πέντε πυραυλακάτους, 3 υποβρύχια, δύο ανεφοδιαστικά στόλου, ένα νεότευκτο αποβατικό, ένα ναυαγοσωστικό της τουρκικής Ακτοφυλακής, και ένα ρυμουλκό στόλου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή στο Πολεμικό Ναυτικό που μίλησε στο newsbeast.gr, αυτή την στιγμή η αρμάδα κινείται ανατολικά του Καστελόριζου και σύμφωνα με την ίδια πηγή, επειδή στην άσκηση συμμετέχουν και ΝΑΤΟικά πλοία, η Άγκυρα κατά πάσα πιθανότητα θα αποφύγει τις προκλήσεις.

Την θέση, του αιγυπτιακού ελικοπτεροφόρου «Ανουάρ Ελ Σαντάτ» που είχε δράσει στην ελληνοαιγυπτιακή άσκηση, έχει στην τουρκική άσκηση το βρετανικό ελικοπτεροφόρο «Ωκεανός».

Οι ΗΠΑ συμμετέχουν με ένα υπερσύγχρονο αντιτορπιλικό κλάσης «Arleigh Burke». Υπό ΝΑΤΟική σημαία, με μία φρεγάτα και μία κορβέτα αντίστοιχα συμμετέχουν Βουλγαρία και Ρουμανία. Για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό η άσκηση αυτή έχει σημαντική αξία καθώς σε αυτή θα δοκιμαστεί το νεότευκτο αποβατικό TCG Bayraktar.

localStorage.clear();


Πηγή