Το Βερολίνο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Γιώργου Κατρούγκαλου

Γερμανία, Βρετανία και Σαουδική Αραβία επισκέπτεται από σήμερα έως την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με πρώτο σταθμό το Βερολίνο. Ο κ. Κατρούγκαλος έχει προσκληθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) να μιλήσει στην Μπούντεστανγκ, σε εκδήλωση που οργανώνεται για την κοινωνική Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, θα μιλήσει στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής και θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Προϋπολογισμού.

Κατά τη διήμερη παραμονή του στο Βερολίνο, ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τον εκπρόσωπο του κόμματος Die Linke Άξελ Τρόοστ και με σοσιαλδημοκράτες βουλευτές, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό στο think tank της Γερμανικής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP) με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης προκλήσεις και προοπτικές».

Στη Μεγάλη Βρετανία, που είναι ο επόμενος προορισμός του κ. Κατρούγκαλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα προωθήσει τη διεκδίκηση μεταφοράς της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από το Λονδίνο στην Ελλάδα λόγω του Brexit. Αν και αναγνώρισε πως για τη διεκδίκηση της έδρας υπάρχουν και άλλες ισχυρές υποψηφιότητες, όπως της Σουηδίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, εξέφρασε την εκτίμηση πως η υποψηφιότητα της χώρας μας έχει πολλές πιθανότητες επειδή η ελληνική παραγωγή φαρμάκου έχει ιδιαίτερα καλή εικόνα στην Ευρώπη. Διατύπωσε μάλιστα την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει όσο περισσότερο μπορεί την ελληνική υποψηφιότητα.

Την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει από τη Μεγάλη Βρετανία για τη Σαουδική Αραβία, όπου θα συγκληθεί τη Δευτέρα η διυπουργική επιτροπή μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών δεσμών τους.

Την Τρίτη, θα συμμετέχει επίσης σε διμερείς επαφές με Σαουδάραβες αξιωματούχους και σε οικονομικό φόρουμ που θα συμμετάσχουν Έλληνες και Σαουδάραβες επιχειρηματίες.


Πηγή