Δευτέρα , 8 Αύγουστος 2022

Το Κρεμλίνο λέει πως δεν εκβιάζει με το φυσικό αέριο, αλλά κλείνει τη στρόφιγγα στην Ευρώπη

Η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως εργαλείο εκβιασμού, μετά τη διακοπή της παροχής στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, λέει ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού, μετά τη διακοπή των εξαγωγών στην Πολωνία και την Βουλγαρία, από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί άλλη μια απόπειρα από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως εργαλείο εκβιασμού.

Η Ρωσία δεν συμμετέχει σε εκβιασμό, λέει ο Ντμίτρι Πεσκόφ

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας και ότι δεν συμμετέχει σε εκβιασμό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε επίσης να διευκρινίσει πόσες χώρες έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε αλλαγή των πληρωμών για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε τον περασμένο μήνα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Bloomberg για ρωσικό αέριο: 4 Ευρωπαίοι αγοραστές πλήρωσαν σε ρούβλια

Νωρίτερα το Bloomberg ανέφερε πως τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει για τις προμήθειες σε ρούβλια.
Σύμφωνα με άτομο κοντά στον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom PJSC, ακόμη και εάν οι άλλοι αγοραστές απορρίψουν τους όρους του Κρεμλίνου, περαιτέρω διακοπές, μετά τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία σήμερα το πρωί, δεν είναι πιθανό να υπάρξουν πριν από το δεύτερο μισό του Μαΐου, όταν θα πρέπει να γίνουν οι επόμενες πληρωμές.
Παράλληλα, όπως σημείωσε, 10 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στη Gazprombank που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ρωσίας για τις πληρωμές του φυσικού αερίου.


Πηγή