Παρασκευή , 14 Ιούνιος 2024

Το Κόσοβο θα νοικιάσει 300 κελιά σε φυλακές για κρατούμενους στη Δανία

Η Βουλή του Κοσόβου ενέκρινε σήμερα συμφωνία για ενοικίαση 300 κελιών φυλακής στη Δανία.

Η απόφαση πάρθηκε με σκοπό να βοηθήσει τη σκανδιναβική χώρα να αντιμετωπίσει τον υπερπληθυσμό των φυλακών.

Τα κελιά προορίζεται να δεχθούν καταδικασμένους εγκληματίες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που επρόκειτο να απελαθούν από τη Δανία μετά την έκτιση των ποινών τους.

Αν και αρχικά η Δανία είχε τους ενδοιασμούς της κατά το πόσο το Κόσοβο θα μεταχειριστεί σωστά τους κρατούμενους, τελικά προχώρησε σε συμφωνία, η οποία επικυρώθηκε από τη Βουλή του Κοσόβου.

Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, για την ενοικίαση, το Κόσοβο θα λάβει 210 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια. Τα 300 κελιά θα είναι σε φυλακές κοντά στην πόλη Γκνιλάν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η κυβέρνηση αναφέρει πως τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να βελτιωθούν οι φυλακές του Κοσόβου και θα επενδυθούν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μπλόκο από το Κόσοβο στον Πατριάρχη των Σέρβων – Δεν του επετράπη η είσοδος στη χώρα

Απέτυχε το δημοψήφισμα για την αποπομπή των δημάρχων στο Βόρειο Κόσοβο

«Είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς να εξασφαλίσουμε περισσότερες δανικές θέσεις σε φυλακές και θα βοηθήσει να επαναφέρουμε σε ισορροπία το πολύ πιεσμένο σύστημα των φυλακών μας. Την ίδια στιγμή, στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους ξένους εγκληματίες πως το μέλλον τους δεν είναι στη Δανία, και άρα δεν θα πρέπει να εκτίουν τον χρόνο (της ποινής) τους εδώ», είπε ο Πέτερ Χούμελγκαρντ, υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας.

Η υπουργός Δικαιοσύνης του Κοσόβου Αλμπουλένα Χατζίου ανέφερε σε μια δήλωση μετά την ψηφοφορία πως «η συμφωνία αυτή είναι μια απόδειξη της εμπιστοσύνης και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο χωρών μας».

Οι κυβερνήσεις της Δανίας και του Κοσόβου κατέληξαν σε συμφωνία το 2021 όμως η Βουλή δεν είχε μπορέσει μέχρι τώρα να εγκρίνει τον νόμο λόγω της εναντίωσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Πηγή