Παρασκευή , 24 Μάρτιος 2023
Το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ζώων μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση της Πολωνίας

Το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ζώων μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση της Πολωνίας

Με νέες εκλογές προειδοποίησαν οι εθνικιστές του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που κυβερνούν την Πολωνία, τους εταίρους τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, αφού οι σύμμαχοί τους αρνήθηκαν να υποστηρίξουν ένα νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ζώων που απαγορεύει την εκτροφή ζώων για τη γούνα τους και την παραγωγή κρέατος κοσέρ και χαλάλ για εξαγωγή.

Η κυβερνητική πλειοψηφία στη χώρα «στην πράξη δεν υφίσταται» πλέον, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κάτω βουλής του πολωνικού κοινοβουλίου Ρίσαρντ Τερλέτσκι.

«Φυσικά δεν έχουν όλα τελειώσει, διάφορα πράγματα είναι δυνατό να γίνουν στην πολιτική και πολλά μπορεί να συμβούν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τερλέτσκι, η ηγεσία του PiS θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να συζητήσει τα επόμενα βήματα. Η Πολωνία «βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και, αν αυτό καταστήσει αδύνατη τη διακυβέρνηση της χώρας…, τότε θα είναι απαραίτητη η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών», δήλωσε ο Τερλέτσκι, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο μετατράπηκε σε μείζον τεστ για την ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, υιοθετήθηκε με ψηφοφορία, που διεξήχθη αργά την περασμένη νύχτα, χάρη στην υποστήριξη αντιπολιτευόμενων βουλευτών. Το κυβερνών PiS δήλωσε πως οι υπερσυντηρητικοί και οι μετριοπαθείς σύμμαχοί του έθεσαν σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό με την απόφασή τους να μην στηρίξουν το νομοσχέδιο.

Σχεδόν 40 βουλευτές αψήφησαν τον ηγέτη του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και ψήφισαν κατά τον νομοσχεδίου που προέβλεπε την κατάργηση των αγροκτημάτων, στα οποία εκτρέφονται ζώα για τη γούνα τους, και τη θέσπιση ευρέος φάσματος διατάξεων για τη βελτίωση της ευημερίας των ζώων. Άλλοι 15 βουλευτές απείχαν.

Το νομοσχέδιο θεωρούνταν σημαντικό για τον Κατσίνσκι, του οποίου είναι γνωστή η αγάπη για της γάτες και ο οποίος θέλει επίσης να ανοίξει το κοινωνικά συντηρητικό κόμμα τους στους νεώτερους ψηφοφόρους. Οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού εξέφραζαν ανησυχίες ότι θα αποξενώσει τους αγρότες και θα βλάψει εκλογικά το κόμμα στις αγροτικές περιοχές.

Τελικά το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε από την κάτω βουλή χάρη στις ψήφους βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Οι χθεσινές αποφάσεις οδήγησαν σε μια κατάσταση, στην οποία δεν γνωρίζουμε αν ο συνασπισμός υφίσταται», δήλωσε στον δημόσιο ραδιοσταθμό ο κορυφαίος συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο Μιχάλ Ντβόρζικ. «Μια κυβέρνηση μειοψηφίας δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το τέλος της θητείας της. Θα χρειάζονταν πρόωρες εκλογές».

Η Πολωνία παράγει χιλιάδες γούνες τον χρόνο και ο τομέας απασχολεί περίπου 50.000 ανθρώπους. Η χώρα είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη εξαγωγούς κρέατος χαλάλ και κοσέρ.

Όλοι οι βουλευτές του υπερσυντηρητικού κόμματος Ενωμένη Πολωνία, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο. Οι περισσότεροι βουλευτές του άλλου, πιο μετριοπαθούς κυβερνητικού εταίρου, του κόμματος Συμφωνία, απείχαν από την ψηφοφορία.

Ο Άνταμ Μπίλαν, ευρωβουλευτής του κόμματος Συμφωνία, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP πως είναι υπερβολικά νωρίς για να αποχωρήσει το κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Πρόωρες εκλογές θα οδηγούσαν στην ανάληψη της εξουσίας από την αριστερά» δήλωσε.


Πηγή