Πέμπτη , 9 Φεβρουάριος 2023

Το σπήλαιο «Κουτούκι» μέσα στην Αττική

Στην ανατολική πλαγιά του Υμηττού, στο δήμο Παιανίας και σε υψόμετρο 510 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα πολύ αξιόλογο και εντυπωσιακό σπήλαιο, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για το σπήλαιο της Παιανίας ή αλλιώς «Κουτούκι» το οποίο, μάλιστα, πρόσφατα ανακαινίσθηκε. Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως το ομορφότερο σπήλαιο της Αττικής και εντυπωσιάζει καθώς μπαίνοντας κανείς μέσα νομίζει ότι βλέπει πέτρινους καταρράκτες.

Το συγκεκριμένο σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1928 από κατοίκους της περιοχής και εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε το 1954 από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία με επικεφαλής το Γιάννη και την Άννα Πετροχείλου.

Ήδη από τη δεκαετία του ’60 άρχισε να αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών και σε αυτό συνέβαλαν αφενός η φυσική ομορφιά του, αφετέρου η μικρή απόστασή του από την Αθήνα.

Γι’ αυτό το λόγο, μάλιστα, κατασκευάστηκε τεχνητή είσοδος με τη μορφή σήραγγας στη δυτική πλευρά του σπηλαίου και μια μικρή τουριστική διαδρομή μήκους 350 μέτρων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για ένα σπήλαιο ηλικίας 2.000.000 ετών και λόγω της ανυπαρξίας άλλης εισόδου δεν είχε ποτέ πριν παρατηρηθεί από τον άνθρωπο πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του πρωτόγονου ανθρώπου, όπως έχει συμβεί σε άλλα σπήλαια στα οποία για παράδειγμα είχαν βρεθεί οστά.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει σε όλο το χώρο σταλακτίτες, σταλαγμίτες και κολώνες με ποικίλες αποχρώσεις τα οποία δημιουργούν μια μαγευτική ατμόσφαιρα.

Το «Άγαλμα της Ελευθερίας» και το «Αλογάκι» είναι δύο από τα χαρακτηριστικά δημιουργήματα μέσα στο σπήλαιο που τραβούν το βλέμμα του επισκέπτη. Είναι σίγουρα ένας κοντινός από την Αθήνα θησαυρός που αξίζει να εξερευνήσετε.

spilaiokout3 spilaiokout4 spilaiokout6 spilaiokout5 spilaiokout7 spilaiokout1

Πηγή φωτογραφιών: paiania.gov.gr (δήμος Παιανίας)


Πηγή