Το σχέδιο της ενισχυμένης επιτήρησης για την Ελλάδα

Τετάρτη 11 Ιουλίου, παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup, η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει την απόφαση για τους όρους και την ακριβή διαδικασία άσκησης της αυξημένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Η απόφαση αυτή θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες έως και το 2022.

Πρόκειται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», για ένα συμπυκνωμένο κείμενο 5-6 σελίδων υπό διαμόρφωση στις διατυπώσεις έως χθες. Στις 12 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, το Συμβούλιο Διοικητών του ESM θα σφραγίσει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο θα υπογραφεί στη συνέχεια από την Κομισιόν.

Έως το 2022, αποστολές του ESM, της Κομισιόν και του ΔΝΤ, κάθε τρεις μήνες θα θέτουν στο μικροσκόπιο αφενός μεγέθη και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου θα επιτηρούν εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις μη αντιστροφής μνημονιακών μεταρρυθμίσεων και υλοποίησης των πρόσθετων όρων της συμφωνίας. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τα προνομοθετημένα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου θα αποτυπώνονται στην επικαιροποίηση, όχι όμως και στην απόφαση της Κομισιόν για ενισχυμένη εποπτεία.

Από το φθινόπωρο, πολυπληθή κλιμάκια – αν και σε μικρότερο αριθμό στελεχών σε σχέση με την τελευταία οκταετία – των τεσσάρων θεσμών θα αρχίσουν και πάλι να πηγαινοέρχονται στην Ελλάδα. Θα επιτηρούν και στη συνέχεια θα συντάσσουν εκθέσεις. Δεν θα λέγονται εκθέσεις συμμόρφωσης (Compliance Reports), αλλά εκθέσεις μεταπρογραμματικής εποπτείας (Post Programme Surveillance Reports), πολυσέλιδα κείμενα με επιμέρους κεφάλαια για τις εξελίξεις στο μαρκοικονομικό μέτωπο, στα χρηματοπιστωτικά, στον προϋπολογισμό και στις δημοσιονομικές προοπτικές, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τη βιωσιμότητα του χρέους και τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανειακών κεφαλαίων που έχουν ληφθεί.

Το τελευταίο κεφάλαιο θα παρακολουθείται εντατικά έως το 2060 από τον ESM, στο πλαίσιο του παράλληλου μηχανισμού επιτήρησης Early Warning System, μέχρι να αποπληρωθεί και το τελευταίο ευρώ του τρίτου μνημονίου.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Τα Νέα» που κυκλοφορεί σήμερα, Σάββατο

localStorage.clear();


Πηγή