Τρίτη , 25 Ιούνιος 2024
Νέα παράταση έως το τέλος του χρόνου ζητεί το ΤΕΕ για αυθαίρετα και αδήλωτα τετραγωνικά

«Τρέχει» ο χρόνος πληρωμή του φόρου – Πριν πληρώσετε δείτε τις οφειλές στο MyTaxisnet – Newsbeast

Η ανάρτηση  των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ έτους 2020 ολοκληρώθηκε και τώρα αρχίσει να «τρέχει» ο χρόνος πληρωμής του φόρου.

Η πρώτη από τις 6 δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ μπορεί να εξοφληθεί έως τις 30 Οκτωβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση του φόρου.

Ωστόσο, η ΑΑΔΕ συνιστά στους φορολογούμενους πριν προχωρήσουν στην πληρωμή της πρώτης δόσης να δουν τις «Οφειλές εκτός ρύθμισης» στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο myTAXISNET. Εκεί αναγράφεται το συνολικό ποσό της οφειλής ΕΝΦΙΑ και οι έξι μηνιαίες δόσεις του φόρου με την ημερομηνία που θα πρέπει να καταβληθεί η κάθε δόση.

Χιλιάδες φορολογούμενοι διαπίστωσαν ότι  ο φόρος που καλούνται τελικά να πληρώσουν για τα ακίνητά τους είναι μικρότερος από αυτόν που αναγράφεται  στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2020. Αυτό οφείλεται στις επιστροφές και εκπτώσεις φόρων που δικαιούνται και δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, κάθε είδους εκπτώσεις και επιστροφές όπως η έκπτωση φόρου λόγω είσπραξης μειωμένων κατά 40% ενοικίων ή η επιστροφή φόρου εισοδήματος ή ακόμα και η έκπτωση 2% λόγω εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης, τις οποίες δικαιούνται οι φορολογούμενοι και δεν τις έχουν λάβει μέχρι σήμερα φάνηκαν  στον τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που εμφανίζεται στις «Οφειλές εκτός ρύθμισης» στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση.  Έτσι, το  ποσό, που θα πρέπει να πληρώσουν, θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με το ποσό που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Οι δόσεις όμως του ΕΝΦΙΑ θα αλλάξουν και πάλι για ορισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων. Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι που έχουν εισπράξει μειωμένα κατά 40% ενοίκια και θα υποβάλουν μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου τις δηλώσεις Covid για τα χαμένα ενοίκια θα δουν στο τέλος Οκτωβρίου το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να ξεφουσκώνει καθώς δικαιούνται έκπτωση φόρου 30% για τη ζημιά που έχουν υποστεί.

Το ποσό της έκπτωσης θα αφαιρεθεί από τον ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν. Σημειώνεται ότι έχει παραταθεί  έως και τις 9 Οκτωβρίου η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων Covid:

  1. αρχικών για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, για όσους δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και
  2. τροποποιητικών για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο. Οι αρχικές ή τροποποιητικές «Δηλώσεις Covid» για τον μήνα Σεπτέμβριο μπορούν να υποβληθούν μέχρι και την20η Οκτωβρίου2020. Προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί η υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας». Η αποδοχή των «Δηλώσεων Covid» από τους μισθωτές γίνεται μέσα σε επτά ημέρες από τη λήξη των σχετικών προθεσμιών. Εάν η αποδοχή δεν διενεργηθεί εντός της ως άνω προθεσμίας, θεωρείται ότι η «Δήλωση Covid» έχει γίνει αποδεκτή από τον μισθωτή.

Πηγή