Τρίτη , 28 Ιούνιος 2022

Τραμπ: Είχα ψύχωση και ήμουν έτοιμος να τερματίσω τη NAFTA

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «είχε ψύχωση» με την κατάργηση της Συμφωνίας για το Ελεύθερο Εμπόριο (NAFTA) στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, μαζί με το Μεξικό και τον Καναδά. Ωστόσο, τόνισε ότι άλλαξε άποψη μετά από αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που του απηύθυναν οι ηγέτες των δύο χωρών.

Ωστόσο, ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Reuters, δήλωσε ότι δε θα καθυστερήσει να αλλάξει άποψη και να τερματίσει το πλαίσιο εφαρμογής της NAFTA, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις λάβουν μια «μη σοβαρή»τροπή. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο τέλος ενός 24ωρου στη διάρκεια του οποίου, τόσο ο Καναδάς, όσο και το Μεξικό δεν κατόρθωσαν να ξεκαθαρίσουν τις πραγματικές προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, γύρω από την εφαρμογή ή μη της NAFTA, ενώ έχουν περάσει 23 χρόνια από την ενεργοποίησή της.

«Ξέρετε είχα ψύχωση και ήμουν πραγματικά έτοιμος να τερματίσω τη NAFTA», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ. Ο ίδιος είχε καταλήξει στην απόφαση αυτή μετά τις συζητήσεις που είχε με τους παραγωγούς γαλακτομικών προϊόντων από το Ουισκόνσιν, αλλά και τους κανόνες εμπορικού προστατευτισμού που εφαρμόζει ο Καναδάς καταργώντας τις εισαγωγές ειδικών προτεϊνών γάλακτος από τις ΗΠΑ.

Μετά από τις συζητήσεις αυτές, οι σύμβουλοι του Τραμπ τον ενημέρωσαν ότι προετοιμάζεται ένα προεδρικό διάταγμα για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, εξέλιξη, που ώθησε τους ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά, να του τηλεφωνήσουν.

«Δεν έχω πρόθεση να βλάψω τον Καναδά, αλλά ούτε και να βλάψω το Μεξικό. Είναι δύο χώρες που πραγματικά μου αρέσουν. Έτσι, οι ηγέτες τους μου ζήτησαν να επαναδιαπραγματευτούμε τη NAFTA. Είπα ναι», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ είχε προεκλογικά εξαγγείλει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη NAFTA, δίνοντας έμφαση στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με το Μεξικό, το 2016, το οποίο αυξήθηκε στα 63 δισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι, η NAFTA βρέθηκε στο επίκεντρο της άσκησης κριτικής από τον Τραμπ για τη μείωση των θέσεων εργασίας, αλλά και για τη μεταφορά των γραμμών παραγωγής πολλών επιχειρήσεων εκτός της αμερικανικής οικονομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πως η NAFTA θα γίνει μια δίκαιη συμφωνία, ο Τραμπ απάντησε: «Ανοιχτές αγορές. Ανοιχτά σύνορα για το εμπόριο και δίκαιες πρακτικές. Όχι κυβερνητικές επιχορηγήσεις που καθιστούν αδύνατο για τους επιχειρηματίες μας να είναι ανταγωνιστικοί. Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις γίνουν μη σοβαρές, θα τερματίσω την εφαρμογή της», ξεκαθάρισε ο Τραμπ.

Παράλληλα το Κογκρέσο αναμένεται σήμερα να συζητήσει την ψήφιση νομοθεσίας που θα παρατείνει μέχρι την 5η Μαΐου, το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τις δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς η αρχική προθεσμία εκπνέει σήμερα τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα Ουάσιγκτον), όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων σε χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της αποφάσισε με ψήφους 8 έναντι 2 να στείλει σήμερα το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για συζήτηση και ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος, καθώς πλησιάζει η εκπνοή της χρονικής προθεσμίας.

Εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει θετικά, όπως κι αναμένεται, τότε το νομοσχέδιο θα πάει για έγκριση στη Γερουσία και στη συνέχεια στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την τελική υπογραφή του.

Η ψήφιση του νόμου θα δώσει τόσο στους Ρεπουμπλικάνους, όσο και στους Δημοκρατικούς χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας προκειμένου να εγκριθεί ο προϋπολογισμός χρηματοδότησης 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει το οικονομικό έτος.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει χρονική επέκταση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, οι υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ θα βρεθούν χωρίς την απαραίτητη οικονομική ρευστότητα από σήμερα τα μεσάνυχτα. Μία τέτοια αρνητική εξέλιξη είναι πιθανό να δρομολογήσει τις απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ομοσπονδιακών υπαλλήλων μέχρι την αποκατάσταση της χρηματοδότησης των υπηρεσιών.

Το τελευταίο περιστατικό διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης, εξαιτίας της έλλειψης οικονομικής ρευστότητας καταγράφηκε το 2013 και είχε διάρκεια 17 ημερών. Έτσι, πολλά μέλη του Κογκρέσου ανησυχούν για το ενδεχόμενο επανάληψης μιας τέτοιας αρνητικής κατάστασης. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να ψηφίσουμε μία χρονική επέκταση» εφαρμογής του προϋπολογισμού των δαπανών για το οικονομικό έτος που άρχισε πριν σχεδόν από επτά μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν νωρίς σήμερα το πρωί.

Από την πλευρά της, η ηγέτης των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι προειδοποίησε ότι στόχος των νομοθετικών πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι να καλυφθούν πολιτικές αστοχίες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία οικονομικού ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, επικρατεί πολιτικό κλίμα σχετικής αισιοδοξίας για την ψήφιση της χρονικής παράτασης.

Στο μεταξύ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ευαίσθητες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, ο Τραμπ επέστρεψε δυναμικά στο Twitter επιτιθέμενος στους Δημοκρατικούς: «Καθώς οι οικογένειες προετοιμάζονται για διακοπές στα εθνικά πάρκα μας οι Δημοκρατικοί απειλούν να τους κλείσουν στα σπίτια τους τερματίζοντας τη λειτουργία της κυβέρνησης. Τρομερό!» δήλωσε ο Τραμπ μέσω μιας σειράς αναρτήσεων του στο Twitter.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποχώρησε έναντι της αρχικής απαίτησής του για χρηματοδότηση από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του οικονομικού κόστους οικοδόμησης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ η κυβέρνησή του συμφώνησε επίσης στο αίτημα των Δημοκρατικών για τη συνέχιση της χρηματοδότησης ενός ουσιαστικού τμήματος των υπηρεσιών πρόσβασης στην υγεία, που προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και είναι γνωστό ως «Obamacare».

Επίσης, δεν έχει ξεκαθαριστεί η θέση που θα τηρήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι αναφορικά με τη δραστική αύξηση των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προτείνει ο Τραμπ στις αμυντικές δαπάνες μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους κι αν το ζήτημα αυτό θα διασυνδεθεί από τους Δημοκρατικούς με τις αυξήσεις κονδυλίων σε άλλα εσωτερικά προγράμματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.


Πηγή