Κυριακή , 13 Ιούνιος 2021

Τσακαλώτος: Δε βιαζόμαστε να βγούμε στις αγορές, μπορούμε να περιμένουμε

Η αβεβαιότητα γύρω από το ιταλικό κρατικό χρέος καθιστά δυσκολότερη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Reuters, τονίζοντας πάντως ότι δεν έχει πρόβλημα να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για την άντληση κεφαλαίων.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας είναι υπό έλεγχο, και η Ελλάδα θα βγει στις αγορές στην καλύτερη δυνατή στιγμή.

Όπως εξήγησε, το sell-off των ιταλικών ομολόγων έχει καταστήσει «λίγο πιο δύσκολη» την επιστροφή στις αγορές, όμως από την άλλη εξέφρασε την άποψη ότι οι αγορές πλέον «κατανοούν ότι η Ελλάδα έχει τελειώσει το πρόγραμμά της, έχει υλοποιήσει έναν τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων, έχει ένα μαξιλάρι ρευστότητας ώστε οι χρηματοδοτικές της ανάγκες να είναι υπό έλεγχο για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια».

«Επίσης, έχει μία συμφωνία για το χρέος, που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση του χρέους της είναι πιο εύκολη απ’ ό,τι για την Πορτογαλία και την Ιταλία», σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα επιχειρήσει φέτος μία πώληση κοινοπρακτικού ομολόγου (όπου οι τράπεζες θα αναλάβουν να πουλήσουν ομόλογα κατευθείαν σε επενδυτές), ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι θα αφήσει το χρόνο της έκδοσης στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και πρόσθεσε: «Έχει οδηγίες από την κυβέρνηση ότι θέλουμε να βγούμε στις αγορές όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες. Είναι η δουλειά του να κάνει την έρευνα και να μας πει πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος».

«Έχουμε την άνεση να περιμένουμε, αφού έχουμε το μαξιλάρι ρευστότητας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα βγούμε όταν ο χρόνος είναι κατάλληλος, και νομίζω ότι ο χρόνος θα είναι κατάλληλος μεσοπρόθεσμα».

Για το θέμα της Ιταλίας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Κομισιόν πρέπει να δείξει κατανόηση στη διαπραγμάτευση με την Ρώμη για τον προϋπολογισμό της. «Η Ιταλία είναι μια χώρα που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει αυξηθεί ελάχιστα τα τελευταία 20 χρόνια και είναι επίσης μια χώρα με μεγάλες περιφερειακές ανισότητες», παρατήρησε και συνέχισε: «Έτσι, είναι σημαντικό για την Κομισιόν και τις χώρες μέλη να λάβουν υπόψη τους την ιταλική πραγματικότητα και να προσπαθήσουν να φθάσουν σε συμβιβασμό που θα είναι καλός για τους ανθρώπους στην Ιταλία, αλλά και για την Ευρώπη την ίδια».

Υπογράμμισε ακόμα ότι είναι σημαντικό η Ιταλία να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είμαι υπέρ της Ευρώπης για πολλούς λόγους, αλλά ο βασικότερος είναι ότι πάντα φοβόμουν ότι εάν διασπαστεί η Ευρώπη, θα έχει ως αποτέλεσμα μία δυσάρεστη δεξιά λαϊκίστικη πολιτική της δεκαετίας του ’30, με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και εθνικισμούς», δήλωσε.

localStorage.clear();


Πηγή