Σάββατο , 1 Απρίλιος 2023
ΥΠΠΟΑ: Διόρθωση αδικίας η απόφαση για τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης

ΥΠΠΟΑ: Διόρθωση αδικίας η απόφαση για τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαντάει για την αντικατάσταση του αναπληρωτή προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

«Η Υπουργική Απόφαση της Λίνας Μενδώνη, με την οποία επαναφέρει τον Ι. Κανονίδη στην θέση του αναπληρωτή προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ήταν επιβεβλημένη τόσο για το ίδιο έργο του Μετρό, όσο και για τη θεραπεία της αδικίας που συνετελέσθη επί ΣΥΡΙΖΑ. Η επαναφορά του Ι. Κανονίδη θα μπορούσε να είχε γίνει πριν από μήνες και σε κάθε περίπτωση πριν από την εισαγωγή του θέματος του σταθμού Βενιζέλου στο ΚΑΣ. Η αντικατάσταση έγινε αρκετά μετά την συζήτηση στο ΚΑΣ για να μην μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αυτή εξυπηρετούσε σκοπιμότητες».

Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, ο οποίος έκανε λόγο για εκδικητική κίνηση.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Πολιτισμού σημειώνει: «Οι ανακρίβειες που εγράφησαν -σε συγκεκριμένα ΜΜΕ- ότι η επανατοποθέτηση του Γεωργίου Σκιαδαρέση στην προηγούμενη θέση του -του τμηματάρχη- ήταν μία εκδικητική απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, επειδή δεν συγκατάνευσε ως -κατ’ ανάθεση- προϊστάμενος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στην απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, χρήζουν τεκμηριωμένης απάντησης», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, όπου παρατίθεται ένα χρονικό γεγονότων.

Μεταξύ αυτών, σημειώνεται η αντικατάσταση του κ. Κανονίδη από τη εν λόγω θέση στις 21 Ιουνίου του 2017 (στην οποία είχε οριστεί ένα χρόνο πριν, επί υπουργίας Αρ. Μπαλτά), όταν η τότε υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, με νέα υπουργική απόφαση «ορίζει ότι τα καθήκοντα του αναπληρωτή θα ασκεί πλέον “η Αδάμ-Βελένη Πολυξένη, αρχαιολόγος, προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά της, μέχρι την πλήρωση θέσης”. Στις 21 Ιουνίου 2017, ο Ι. Κανονίδης βρισκόταν στην Αθήνα για υπηρεσιακούς λόγους. Ουδείς έλαβε τον κόπο να τον ενημερώσει. Πληροφορήθηκε από συνεργάτες του ότι η νέα αναπληρώτρια προϊσταμένη βρισκόταν στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων και ασκούσε τα καθήκοντά της», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

«Η τότε Υπουργός Λυδία Κονιόρδου έκρινε ότι ο Ι. Κανονίδης δεν είχε την ικανότητα να συντονίσει τις εργασίες στα εργοτάξια, οπότε τον αντικατέστησε με την Π. Αδάμ-Βελένη, η οποία πρωτοστατούσε -και πρωτοστατεί- στην μη απόσπαση και επανατοποθέτηση των ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου. Εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην κορύφωσή της η συζήτηση για τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου και ήταν απολύτως κρίσιμη η άποψη του προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων να ταυτίζεται με την θέληση της πολιτικής ηγεσίας», συμπληρώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Όσον, δε, αφορά την τοποθέτηση του κ. Σκιαδαρέση, το ΥΠΠΟΑ αναφέρει τα εξής: «Στις 3 Ιουλίου 2018, και ενώ η Π. Αδάμ-Βελένη είχε καταλάβει τη θέση της γενικής διευθύντριας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, η Λ. Κονιόρδου υπογράφει την αντικατάστασή της και ορίζει τον Γ. Σκιαδαρέση ως αναπληρωτή του ελλείποντος προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλεως Θεσσαλονίκης. Ο Γ. Σκιαδαρέσης μέχρι τότε ήταν προϊστάμενος του τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων στην ίδια Εφορεία. Δηλαδή, ο Γ. Σκιαδαρέσης δεν είχε ασκήσει ποτέ καθήκοντα προϊσταμένου σε αυτή ή σε άλλη Υπηρεσία».


Πηγή