Πέμπτη , 30 Ιούνιος 2022

Χαρίτσης: «Παρά το πρωτοφανές φαινόμενο καρτελοποίησης, η κυβέρνηση επιμένει στο δόγμα αυτορρύθμισης της αγοράς» | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η επιβολή κανόνων, η αποφασιστική ρύθμιση, η σύγκρουση με την κερδοσκοπία και τα ισχυρά συμφέροντα αποτελούν μονόδρομο, ειδικά στην σημερινή δύσκολη συγκυρία», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του ΥΠΑΝ για το Δίκαιο Ανταγωνισμού,
στην Ολομέλεια της Βουλής, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ότι «η χώρα έχει την ατυχία να έχει μια κυβέρνηση που επιμένει στο δόγμα της αυτορρύθμισης της αγοράς, ενώ η οικονομία αντιμετωπίζει ένα πρωτοφανές φαινόμενο καρτελοποίησης», αναφέροντας παράλληλα ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις «το λιανεμπόριο και την πώληση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης», «τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών», «τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό» και «την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που συμπαρασύρει το σύνολο της οικονομίας».

«Αφήσατε ανεξέλεγκτη την χονδρεμπορική αγορά, επιλέγοντας ουσιαστικά να προστατεύσετε το κερδοσκοπικό σύστημα που έχει στηθεί γύρω από την ενέργεια», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Προχωρήσατε σε επιλεκτική ενσωμάτωση, και μάλιστα με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους, μιας σημαντικής ευρωπαϊκής οδηγίας για τις εθνικές Αρχές Ανταγωνισμού» δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, «παραλείποντας κρίσιμες διατάξεις που ορίζουν ότι οι προϋποθέσεις παύσεως μελών των ανεξάρτητων αρχών θα πρέπει να ορίζονται προ του διορισμού τους και όχι εκ των υστέρων». «Η ΝΔ θέσπισε εκ των υστέρων ασυμβίβαστο για να απομακρύνει αιφνιδιαστικά την τότε Πρόεδρο, την αντιπρόεδρο και άλλα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού» υπενθύμισε ο βουλευτής, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι «εγκατέλειψε το πλαίσιο του κειμένου διαβούλευσης που έδινε την δυνατότητα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρεμβαίνει σε κρίσιμες αγορές».

«Πώς ακριβώς θα παταχθούν τα ολιγοπωλιακά φαινόμενα; Με μια Επιτροπή Ανταγωνισμού που δεν έχει εργαλεία στα χέρια της, που είναι υποστελεχωμένη και που σε συγκεκριμένες αγορές δεν μπορεί να παρέμβει»; διερωτήθηκε ο Αλ. Χαρίτσης καταλήγοντας: «Σε μια εποχή όπου οι αθέμιτες πρακτικές πλήττουν πολύ κρίσιμες αγορές, φαίνεται ότι ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η ρύθμιση αλλά η απορρύθμιση και η υπερσυγκέντρωση εξουσιών».


Πηγή