Δευτέρα , 27 Μάρτιος 2023

Ψυχρή εισβολή στην Βρετανία: Εκλεισε το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ -Μέχρι και στους -9 η θερμοκρασία

Καμία πτήση από το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ δεν θα προσγειωθεί ή θα αναχωρήσει μέχρι νεωτέρας εν μέσω του παγετού, που πλήττει την Βρετανία.

Ειδικότερα, οι κίτρινες προειδοποιήσεις του Μετεωρολογικού Γραφείου για χιόνι και πάγο είναι σε ισχύ σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της βορειοδυτικής Αγγλίας.

Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας στη Βρετανία -Πολλά τα προβλήματα

Ο υδράργυρος έπεσε χθες στους -9 βαθμούς Κελσίου και οι μετεωρολόγοι λένε ότι θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει το μηδέν στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία σήμερα το πρωί.

Η «λευκή» κακοκαιρία έχει διαταράξει τους δρόμους, τους σιδηροδρόμους και τους αεροδιαδρόμους της Βρετανίας, με το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ να ανακοινώνει ότι κλείνει προσωρινά. Οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις και δρομολογούνται εκ νέου μέσω του αεροδρομίου του Μπέρμιγχαμ και του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου.

Προβλήματα στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ

Ένας εκπρόσωπος δήλωσε στην εφημερίδα SUN: «Μετά από μια περίοδο έντονης χιονόπτωσης, κλείσαμε προσωρινά και τους δύο διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης. Η υγεία και η ασφάλεια θα είναι πάντα η πρώτη μας προτεραιότητα και οι λειτουργίες θα συνεχιστούν το συντομότερο δυνατό».

Η Alison Darling, η οποία έχει εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο, δήλωσε: «Ο αερολιμένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Βρισκόμαστε στο χιονισμένο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, αλλά αποδεικνύεται ότι το αεροπλάνο μας δεν είναι και έχει εκτραπεί προς το Χίθροου. Δεν έχουμε ιδέα τι συμβαίνει, οπότε φεύγουμε για πρωινό».

Συνιστάται στους επιβάτες, να επικοινωνούν με την αεροπορική τους εταιρεία για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες. Μια σειρά κίτρινων προειδοποιήσεων για χιόνι και πάγο από το Μετεωρολογικό Γραφείο ήρθε καθώς κηρύχθηκε μείζον συμβάν στο Somerset, λόγω του κινδύνου πλημμύρας.

Προειδοποιήσεις από τη βόρεια και νοτιοδυτική Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία, την Ουαλία και τη δυτική Αγγλία υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να υπάρξουν «περαιτέρω χειμωνιάτικες βροχές που θα προκαλέσουν αναστάτωση από πάγο και χιόνι», ενώ προειδοποίηση για πάγο ισχύει επίσης για τη νοτιοδυτική Αγγλία.

Η πρόβλεψη του καιρού τις επόμενες μέρες στη Βρετανία

Ο μετεωρολόγος Alex Deakin δήλωσε ότι υπάρχει «μια σταδιακή αλλαγή σε ελαφρώς ηπιότερο καιρό καθώς πλησιάζουμε προς το Σαββατοκύριακο, αλλά προς το παρόν ο κρύος καιρός παραμένει με χιονοπτώσεις και τον κίνδυνο πάγου μέχρι την Πέμπτη».

Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να ξεκινήσει με κρύο και παγετό σε πολλά μέρη, όταν η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -4 ή -3 βαθμούς Κελσίου στις πόλεις ή ακόμη και στους -8 βαθμούς Κελσίου σε αγροτικές περιοχές, όπου μπορεί να υπάρχει χιόνι στο έδαφος. Πολλές περιοχές θα συνεχίσουν να έχουν μια κρύα, ξηρή, φωτεινή χειμωνιάτικη μέρα με θερμοκρασίες γύρω στους 3 βαθμούς Κελσίου, αλλά ένας «ζωηρός ψυχρός άνεμος» παραμένει στη βόρεια Σκωτία.

Μέχρι τις 9 π.μ. της Παρασκευής (20/1) ισχύει συναγερμός επιπέδου τρία για το ψύχος που εξέδωσε ο Οργανισμός Ασφαλείας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιώντας για συνθήκες που «θα μπορούσαν να αυξήσουν τους κινδύνους για την υγεία των ευάλωτων ασθενών και να διαταράξουν την παροχή υπηρεσιών».

Οι κίτρινες προειδοποιήσεις για τον καιρό που ισχύουν στα δυτικά τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, την Ουαλία και τη βόρεια Σκωτία διαρκούν μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ η προειδοποίηση για τον πάγο στη νοτιοδυτική Αγγλία διαρκεί μέχρι τις 10 π.μ. (τοπική ώρα).

Το Μετεωρολογικό Γραφείο ανέφερε: «Ο καιρός είναι πολύ καλός για την εποχή. Εκτός από κάποιες χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, σποραδικές βροχές θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις βόρειες και δυτικές περιοχές. Αυτές οι βροχές είναι πιθανό να είναι ένας συνδυασμός βροχής, χιονόνερου και χιονιού, με πιθανές κάποιες συσσωρεύσεις, ειδικά σε υψηλά εδάφη».

Κλειστά σχολεία στη Βρετανία

Το Συμβούλιο του Somerset προέτρεψε τους πολίτες να αποφεύγουν να περπατούν σε στάσιμα νερά ή σε πάγο, καθώς «και τα δύο μπορεί να είναι πραγματικά επικίνδυνα». Οι πολίτες έχουν προειδοποιηθεί να αναμένουν μεγαλύτερους χρόνους μετακίνησης οδικώς, με λεωφορεία και τρένα, καθώς και κάποιες διαταραχές λόγω του κινδύνου πάγου και χιονιού.

Ισχυρές χιονοπτώσεις αναφέρθηκαν στη βόρεια Σκωτία και σε τμήματα της Ουαλίας, ενώ στη νοτιοδυτική Αγγλία σημειώθηκαν βροχές, χιονόνερο, χιόνι και χαλάζι την Τετάρτη, καθιστώντας τις συνθήκες οδήγησης δύσκολες.

Δεκάδες σχολεία στην Κορνουάλη, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία έκλεισαν, αν και τα περισσότερα άνοιξαν ξανά σήμερα.

Ο επικεφαλής μετεωρολόγος του Met Office Paul Gundersen δήλωσε: «Ο ψυχρός αέρας συνεχίζει να πιέζει το Ηνωμένο Βασίλειο από τα βόρεια και σε πολλές περιοχές έχει σημειωθεί χιόνι, χειμωνιάτικες συνθήκες και παγετός κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εθνικές προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν εκδοθεί σε τμήματα της δυτικής Αγγλίας, της Ουαλίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Σκωτίας, ενώ είναι πιθανό να εκδοθούν περισσότερες προειδοποιήσεις τις επόμενες ημέρες».


Πηγή