Τρίτη , 31 Ιανουάριος 2023

​Μειωμένες κατά 678 εκατ. ευρώ οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού

Μειωμένες κατά 678 εκατ. ευρώ ή κατά 6,1% συγκριτικά με τον στόχο, παρουσιάζονται οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία τους που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία υπερβάσεις δαπανών άνω του 10% συγκριτικά με τον τριμηνιαίο στόχο είχαν τα ακόλουθα υπουργεία και φορείς:

– Ο φορέας (πρώην υπουργείο) Μακεδονίας και Θράκης κατά 0,2 εκατ. ευρώ ή κατά 12,2 % κυρίως λόγω υπερβάσεων που σχετίζονται με την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πέραν της αρχικής εκτίμησης.

– Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατά 17,8 εκατ. ευρώ ή κατά 164,3% που οφείλεται κυρίως στην εξόφληση υποχρεώσεων πουν αφορούν το έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ 1

– Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατά 67,7 εκατ. ευρώ ή κατά 10,4% που οφείλονται κυρίως σε δαπάνες που έγιναν στο πλαίσιο αντιμετώπισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

– Οι γενικές κρατικές δαπάνες κατά 130,7 εκατ. ευρώ ή κατά 11,2% που οφείλονται κυρίως σε ανάληψη από 1.1.2017 χρέους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ύψους 293 εκατ ευρώ σύμφωνα με σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

– Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κατά 700 εκατ. ή 10,1% που οφείλεται στην αύξηση απλήρωτων υποχρεώσεων που αφορούν το επίδομα αλλοδαπής οι οποίες θα εξοφληθούν εντός του επόμενου τριμήνου.

– Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά 4,3 εκατ. ευρώ ή κατά 64,9% που οφείλεται κυρίως στην αύξηση απλήρωτων υποχρεώσεων του ΠΔΕ το πρώτο τρίμηνο του 2017 έναντι της 31.12.2016

Σημειώνεται ότι η παρακολούθηση της επίτευξης των τριμηνιαίων στόχων του προϋπολογισμού έχει θεσπιστεί προκειμένου να εντοπίζονται οι αποκλίσεις και να αποφασίζονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την διόρθωσή τους.

localStorage.clear();


Πηγή