Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Άγιο Όρος: Σύσκεψη για την αποκατάσταση των ζημιών στο δρόμο Δάφνης – Καρυών

Άγιο Όρος: Σύσκεψη για την αποκατάσταση των ζημιών στο δρόμο Δάφνης – Καρυών

Επιτόπια σύσκεψη, στο πλησιέστερο προς το λιμανάκι της Δάφνης και το πιο μεγάλο από τα τρία ρήγματα του δρόμου που οδηγεί στις Καρυές του Αγίου Όρους, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Απριλίου μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων και μοναχών, με αντικείμενο την αποκατάσταση των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος, ο διευθυντής του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς Απόστολος Παπαδάκης, ο Πρωτεπιστάτης Συμεών, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητας Κοσμάς, στελέχη του ΚΕΔΑΚ, εξειδικευμένοι μελετητές και τεχνικοί σύμβουλοι. Ήδη, τοπογράφοι και μηχανικοί εργάζονται στο πεδίο για να προχωρήσουν οι σχετικές μελέτες αποκατάστασης.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής του ΚΕΔΑΚ Απόστολος Παπαδάκης, η οδική συγκοινωνία από τη Δάφνη προς τις Καρυές είναι εφικτή σήμερα από παράδρομους και μόνο για μικρά οχήματα. Για την κίνηση μεγαλύτερων οχημάτων, φορτηγών, κ.α. εκτιμήθηκε ότι θα χρειαστούν, αναλόγως της διαδρομής που θα επιλεγεί, διαδικασίες απομάκρυνσης φερτών υλικών και διαπλατύνσεις σε υπάρχοντες δασικούς δρόμους και χωματόδρομους.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν όλες οι εναλλακτικές προτάσεις για την άμεση αποκατάσταση της οδικής συγκοινωνίας, η οποία προσωρινά θα γίνεται μέσω παρακαμπτηρίων, ενόσω θα προχωρούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Αποφασίστηκε, η τεχνική υπηρεσία της Ιεράς Κοινότητας να υποδείξει τις εναλλακτικές οδικές διαδρομές, τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα τους και στη βάση αυτών των στοιχείων η Ιερά Σύναξη να αποφασίσει και να προτείνει, στις υπηρεσίες της πολιτείας, τις προσφορότερες λύσεις.

Σε πρώτη φάση αναμένεται ότι θα ξεκινήσει άμεσα η σύνταξη μιας τεχνικής μελέτης για την επιδιόρθωση των δύο πλησιέστερων σημείων του οδοστρώματος προς τις Καρυές, στο ύψος της στροφής προς τη μονή Βατοπεδίου. Μια δεύτερη μελέτη θα αφορά την αποκατάσταση του πρώτου, πλησιέστερου προς τη Δάφνη και μεγαλύτερου ρήγματος του οδοστρώματος ή εναλλακτικά την παράκαμψη του αν κριθεί απαραίτητο, με νέα χάραξη σε εκείνο το σημείο του δρόμου, καθώς είναι και η πιο εκτεταμένη ζημιά στο οδόστρωμα.

Τα στελέχη του ΚΕΔΑΚ και ο πολιτικός διοικητής αναχώρησαν από το ‘Αγιον Όρος και αναμένονται οι προτάσεις των τεχνικών συμβούλων και των Αγιορειτών για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών.


Πηγή