Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Άγριο κράξιμο στο Drive To Survive του Netflix που… εξαφάνισε τις γυναίκες -Πλάνα μόνο σε άνδρες της F1

Την περασμένη εβδομάδα έκανε πρεμιέρα ο πέμπτος κύκλος του δημοφιλούς Drive to Survive στο Netflix, ενόψει της νέας σεζόν της Formula 1 που ξεκινά αυτό το σαββατοκύριακο στο Μπαχρέιν.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του νέου κύκλου υπάρχουν πολλά δράματα και συμφωνίες, ωστόσο, κάτι λείπει. Οι γυναίκες.

Το ντοκιμαντέρ για την Formula 1 επικρίθηκε έντονα, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Females in Motorsport (FIM), μιας εθελοντικής ομάδας που υπερασπίζεται τη συμμετοχή των γυναικών, οι γυναίκες δεν έχουν χρόνο. Όπως διαπίστωσε, οι γυναίκες, που παρουσιάστηκαν, μίλησαν μόνο για 6 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα στην πέμπτη σεζόν, η οποία διαρκεί συνολικά τουλάχιστον 6,5 ώρες. Αυτό αντιστοιχεί στο 1,54% των 10 επεισοδίων της σειράς. Στις πέντε σεζόν, οι γυναίκες φαίνεται να μίλησαν για λιγότερο από μία ώρα σε σύνολο 32 ωρών επεισοδίων.

Ανάμεσα στις γυναίκες που έχουν θέση στο ντοκιμαντέρ είναι η δημοσιογράφος του BBC, Τζένι Γκόου, η οποία έχει παρουσία σε τέσσερα επεισόδια, η Γκερντρούντ Στάινερ, σύζυγος του Γκούντνερ Στάινερ της Haas F1 Team, και η σύζυγος του Μάικλ Σουμάχερ, Κορίνα.

Κράξιμο στο Drive to Survive που εξαφάνισε τις γυναίκες

Η FIM υποστηρίζει ότι ως επί το πλείστον γυναίκες εμφανίζονται στο παρασκήνιο ως φίλαθλοι, είτε προσφέρουν φαγητό ή μακιγιάρουν τους οδηγούς, όπως σημειώνει το BBC.

Η δημοσιογράφος της F1, Κλέρ Κότιγχαμ, εμφανίζεται στο Drive to Survive κατά τη διάρκεια μιας σκηνής συνέντευξης Τύπου. Είναι «η μόνη γυναίκα στην αίθουσα» και παρόλο που οι θεατές ακούν τη φωνή της, δεν τη βλέπουν. «Κάνω μια ερώτηση σε έναν οδηγό και δεν δείχνουν το πρόσωπό μου, αλλά έναν άνδρα δημοσιογράφο» λέει στο BBC Newsbeat.

Η δημοσιογράφος γνωρίζει ότι κυριαρχούν άνδρες στην Formula 1, ωστόσο, εκτιμά ότι η εκπροσώπηση μπορεί να τα αλλάξει όλα. «Αν οι γυναίκες δεν δουν ότι μπορούν να ασχοληθούν, τότε δεν ξέρουν ότι μπορούν να ασχοληθούν», αναφέρει.

Η Formula 1 επιχειρεί να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες, ανακοινώνοντας πρόσφατα τη δημιουργία διαγωνισμού μόνο για γυναίκες οδηγούς, με επικεφαλής την σύζυγο του Τότο Βολφ της Μercedes, Σούζι Βολφ. Ορισμένες ομάδες, δε, όπως η Alpine, έχουν ξεκινήσει στο παρελθόν προγράμματα για την αύξηση του αριθμού των γυναικών σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας στην πίστα και των μηχανικών.

Μια γυναίκα που έχει ενταχθεί στην ομάδα της Alpine είναι η 19χρονη Άμπι Πούλινγκ, η οποία έχει αγωνιστεί στη βρετανική Formula 4 και έχει επιλεγεί για την F1 Academy.

Η διευθύντρια F1 Academy, Σούσι Βολφ, μιλώντας στο BBC Sport, δήλωσε ότι γνωρίζει την έλλειψη παρουσίας γυναικών στο Drive to Survive. «Πώς θα μπορέσει ένα νεαρό κορίτσι, που είναι οκτώ ετών και ίσως αγαπάει την F1, πώς θα μπορέσει να φανταστεί τον εαυτό της να μπαίνει στα paddock, αν δεν μπορεί καν να δει συμμετοχή ή γυναίκες να εργάζονται στο paddock;», είπε.

Ωστόσο, η Βολφ εμφανίζεται αισιόδοξη σχετικά με το μέλλον. «Μπορούμε αρκετά γρήγορα να δημιουργήσουμε μια αλλαγή στην οποία θα πιστεύουν. Μπορούν να σκεφτούν ότι ίσως υπάρχει μια ευκαιρία για μένα», λέει.


Πηγή