Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Άνοδος της Ελλάδας στην Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας -44 θέσεις υψηλότερα σε σχέση με το 2015

Μεγάλη είναι η άνοδος της Ελλάδας στον δείκτη Παγκόσμιας Ευτυχίας.

Έχουμε διαβάσει επανειλημμένα έρευνες και μελέτες που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά και τις συνταγές επιτυχίας των διάφορων χωρών. Πρώτες στη λίστα των πιο ευτυχισμένων χωρών συνήθως τερματίζουν η Δανία ή η Ελβετία ή η Σουηδία.

Η φετινή όμως κατάταξη κρύβει μια ευχάριστη έκπληξη που αφορά… τη χώρα μας. Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup World Poll και την ετήσια Έκθεση Παγκόσμια Ευτυχίας, η Ελλάδα πλέον κατατάσσεται στην 58η θέση για το έτος 2022, ενώ το 2015 βρισκόταν στην 102η και το 2019 στην 82η θέση σε παγκόσμια κατάταξη.

Φαίνεται, λοιπόν, πως παρά τις διάφορες προκλήσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, οι Έλληνες αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι από ποτέ. Εξου και η άνοδος κατά 44 θέσεις σε σχέση με το, όχι και τόσο μακρινό, 2015!

Οι παράμετροι που επηρεάζουν την κατάταξη Παγκόσμιας Ευτυχίας -«Γυρίζει σελίδα» η Ελλάδα

Η εν λόγω έκθεση μετρά το πώς οι ίδιοι οι πολίτες αξιολογούν την ζωή τους, σε 150 χώρες του κόσμου. Η φετινή έκθεση αποτελεί σημείο φωτός και ελπίδας στους σκοτεινούς καιρούς που βιώνει ο πλανήτης, ο οποίος βάλλεται από πολλαπλές κρίσεις ταυτόχρονα. Φαίνεται πως, αν και βίωσε μια τρομακτική πανδημία, η ανθρωπότητα κατάφερε να εστιάσει στην θετική όψη της κατάστασης, βιώνοντας ένα ισχυρό δείκτη κοινωνικής προστασίας και στήριξης αλλά και ένα συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης.

Ανάμεσα σε άλλες, οι παράμετροι που καθόρισαν τις απαντήσεις των συμμετεχόντων περιλαμβάνουν κριτήρια όπως το προσδόκιμο ζωής, το δίκτυο κοινωνικής προστασίας και στήριξης, η ελευθερία των πολιτών να λάβουν ανεξάρτητα προσωπικές αποφάσεις, τα επίπεδα διαφθοράς στην χώρα τους, η εμπιστοσύνη στους θεσμούς, αλλά και πιο γενικευμένοι δείκτες όπως η γενναιοδωρία.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως οι Έλληνες γυρίζουν σελίδα και γράφουν ένα καινούριο κεφάλαιο μετά τη δεκαετή κρίση που ταλάνισε την χώρα. Νιώθουν ήδη μεγαλύτερη ελευθερία, ανεξαρτησία επιλογών, καθώς και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους θεσμούς – στοιχείο που επιβεβαιώνεται από σειρά ερευνών.


Πηγή