Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Άρση μέτρων: Τα επόμενα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα -Τι εξετάζει η Επιτροπή

Αντίστροφα φαίνεται πως κυλά πλέον ο χρόνος για τη σταδιακή άρση όλων των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ λόγω της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.

Την προσεχή Τετάρτη (16/2) η Επιτροπή θα συνεδριάσει με αντικείμενο τα επόμενα βήματα χαλάρωσης, τα οποία θα αφορούν κυρίως του εμβολιασμένους. Τα κρούσματα, οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι βρίσκονται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο οι ειδικοί φαίνεται να προσανατολίζονται σε σταδιακή άρση των μέτρων, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γαλλία, την Ιταλία, την Δανία και τη Σουηδία.

Τα επόμενα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ η Επιτροπή εξετάζει κατάργηση ή χαλάρωση κάποιων περιορισμών τόσο στην εστίαση και τη διασκέδαση, όσο και στα γήπεδα.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί φαίνεται να προσανατολίζονται: α) στο να επιτρέπονται οι όρθιοι σε εστίαση και διασκέδαση, β) στο να πραγματοποιηθούν κάποιες καρναβαλικές εκδηλώσεις, όχι όμως παρελάσεις (το πρωτόκολλο είναι κάτι που θα συζητηθεί) και γ) στην αύξηση της πληρότητας των γηπέδων κατά περιπτώσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό όλα τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να αρθούν για τους εμβολιασμένους μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Πλεύρης: Σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Υπενθυμίζεται ότι σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα προανήγγειλε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

«Η βασική συζήτηση με τους άλλους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Ομικρον είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του.

«Σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα έξω»

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε στην ΕΡΤ ότι σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά οι άνθρωποι που είναι ευπαθείς ή οι ανεμβολίαστοι είναι καλό να την φοράνε. «Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα. Εξακολουθεί να υπάρχει σύσταση», τόνισε.

DW: Θα πετύχει αυτή τη φορά το πείραμα της Δανίας; Τέλος τα μέτρα, πέταξαν τις μάσκες

Βήματα προς την κανονικότητα και η Ιταλία: Τέλος οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους -Ανοίγουν ξανά οι ντισκοτέκ

Μιλώντας για τους ανεμβολίαστους ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού «υπάρχει ακόμη αντίσταση στον εμβολιασμό».

Αναφερόμενος, ωστόσο, στους εμβολιασμένους δήλωσε ότι σταδιακά θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα. «Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους θα περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η θνητότητα και η αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αποσύρουμε κάποιους από τους περιορισμούς». Γεγονός που σημαίνει ότι η ελάφρυνση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας θα είναι υπό προϋποθέσεις.


Πηγή