Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Άρχισαν τα έργα στο Τατόι -Εννέα μήνες μετά την καταστροφική φωτιά [εικόνες]

Μεταμορφώνονται σταδιακά τα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι μετά την καταστροφική φωτιά.

Μηχανήματα, οικοδομικά υλικά και φράχτες από ελενίτ έχουν απλωθεί στο Τατόι, εννέα μήνες μετά τις φωτιές που άφησαν εικόνα καταστροφής στα πρώην βασιλικά κτήματα.

Έργο πνοής από την Coca-Cola στην Ελλάδα για την περιοχή Βαρυμπόμπης-Τατοΐου

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το Τατόι και την αξιοποίησή του -Έργα 75 εκατ. για τη μεταμόρφωσή του αλά Dumfries House

Οι φλόγες που ξεπήδησαν από τον κάτω είσοδο της έκτασης σταμάτησαν στην πισίνα έξω από το κεντρικό ανάκτορο, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους και μόνο ο κεντρικός πυρήνας του κτήματος γύρω από τον αστυνομικό σταθμό έχει μείνει άθικτος.

Μηχανήματα και οικοδομικά υλικά έχουν απλωθεί στο κτήμα
Μηχανήματα και οικοδομικά υλικά έχουν απλωθεί στο κτήμα / Φωτογραφία: iefimerida
Η φωτιά έφτασε μέχρι την πισίνα
Η φωτιά έφτασε μέχρι την πισίνα / Φωτογραφία: iefimerida

Τα πανύψηλα δέντρα που έστεκαν εκεί για δεκαετίες και πρόσφεραν μοναδική ομορφιά στις περιπατητικές διαδρομές έχουν καεί, ενώ πολλά είναι ακόμα τσακισμένα και πεσμένα στο έδαφος από τον βαρύ χειμώνα που πέρασε. Ακόμα κι έτσι όμως, το κτήμα συνεχίζει να δέχεται πολυάριθμους επισκέπτες ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Ολόκληρες οικογένειες με μικρά παιδιά και κατοικίδια, περιπατητές και ποδηλάτες περνούν την πύλη για μια βόλτα ή ένα πικ νικ στη φύση.

Καμένη έκταση στο Τατόι
Καμένη έκταση στο Τατόι / Φωτογραφία: iefimerida
Τα Σαββατοκύριακα το κτήμα δέχεται πολλούς επισκέπτες
Τα Σαββατοκύριακα το κτήμα δέχεται πολλούς επισκέπτες / Φωτογραφία: iefimerida

Την ίδια ώρα, το κτίσμα δίπλα από το παλιό ανάκτορο όπου λειτουργούσαν τα μαγειρεία, δίνει το στίγμα της επόμενης ημέρας, καθώς από εκεί ξεκίνησε η ανάπλαση, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αξιοποιηθεί το Τατόι στα πρότυπα ευρωπαϊκών κτημάτων, όπως το Dumfries House στη Σκωτία που μεταμόρφωσε ο Πρίγκιπας Κάρολος και επισκέφθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Τα μαγειρεία γίνονται καφετιέρα
Τα μαγειρεία γίνονται καφετιέρα / Φωτογραφία: iefimerida

Γύρω από το κτίριο υπάρχουν οικοδομικά υλικά και κάδοι για τα μπάζα των έργων και σύμφωνα με το σχέδιο, στα παλιά μαγειρεία θα δημιουργηθούν η καφετέρια του κτήματος και το κατάστημα στο οποίο θα πωλούνται αναμνηστικά στους επισκέπτες. Η μελέτη για το κτίσμα αυτό ήταν έτοιμη εδώ και καιρό όπως άλλωστε και η μελέτη για την αναμόρφωση του ανακτόρου το οποίο θα μετατραπεί σε μουσείο.

Κλειστό με ελενίτ το κεντρικό ανάκτορο
Κλειστό με ελενίτ το κεντρικό ανάκτορο / Φωτογραφία: iefimerida

Πλέον το κτίριο του παλατιού έχει αποκλειστεί με ελενίτ εν όψει της έναρξης των έργων από την ανάδοχο εταιρία που έχει υπογράψει σύμβαση ύψους 15 εκ ευρώ με το Υπουργείο Πολιτισμού και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες.

 Πολλά δέντρα έχουν πιέσει από τον βαρύ χειμώνα που ακολούθησε τη φωτιά
Πολλά δέντρα έχουν πιέσει από τον βαρύ χειμώνα που ακολούθησε τη φωτιά / Φωτογραφία: iefimerida
Μεγάλη έκταση του κτήματος εχει καεί
Μεγάλη έκταση του κτήματος έχει καεί / Φωτογραφία: iefimerida

Τα μαγειρεία και το ανάκτορο προστατεύτηκαν από τις φωτιές σε αντίθεση με άλλα 7 κτίρια που υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Μεταξύ αυτών είναι το τηλεγραφείο, η οικία Στούρν και η οικία φροντιστή για τα οποία υπάρχουν έτοιμες μελέτες αποκατάστασης από τον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου.

Ανέπαφος ο πυρήνας του κτήματος
Ανέπαφος ο πυρήνας του κτήματος / Φωτογραφία: iefimerida
Τατόι Επισκευάστηκε το κτίριο της εσωτερικής εσόδου
Τατόι: Επισκευάστηκε το κτίριο της εσωτερικής εσόδου / Φωτογραφία: iefimerida

Ο Σύλλογος ολοκληρώνει αυτό το διάστημα και ακόμα μία μελέτη για την αποκατάσταση των κήπων την οποία θα προσφέρει ως δωρεά στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το φυλάκιο της εσωτερικής εισόδου που δεν κάηκε, αλλά υπέστη ζημιές από δέντρο που έπεσε στη στέγη, έχει ήδη επισκευαστεί. Το έργο αξιοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος προϋπολογισμού 75 εκ ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.


Πηγή