Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Έγκυος δημοσιογράφος έχει αποκλειστεί στο Αφγανιστάν -Γιατί δεν μπορεί να επιστρέψει στη Νέα Ζηλανδία | ΚΟΣΜΟΣ

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, παρέμεινε σήμερα σε καραντίνα, ενώ η χώρα κατέγραψε 103 νέες μολύνσεις από την Covid-19.

Την ίδια ώρα, η περίπτωση μιας εγκύου δημοσιογράφου που δήλωσε ότι παγιδεύτηκε στο Αφγανιστάν, κατέδειξε την αυστηρότητα των συνοριακών ελέγχων της χώρας που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας.

Η Άρντερν, που θα βρίσκεται σε καραντίνα μέχρι την Τρίτη, έκανε σήμερα τεστ για Covid αφού εκτέθηκε σε μολυσμένο άτομο. Τα αποτελέσματα του τεστ αναμένονταν αργότερα σήμερα ή τη Δευτέρα, ανέφερε το γραφείο της.

Σε αυτοαπομόνωση η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν -Ήρθε σε επαφή με κρούσμα

Νέα Ζηλανδία: Η πρωθυπουργός ανέβαλε τον γάμο της λόγω των νέων μέτρων για την Ομικρον

Η δημοσιογράφος Σάρλοτ Μπέλις ανέφερε σε άρθρο της στην εφημερίδα New Zealand Herald ότι δεν μπόρεσε να επιστρέψει από το Αφγανιστάν, όπου έκανε ρεπορτάζ, αφού η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας απέρριψε αίτησή της να εξαιρεθεί από τους περιορισμούς και να της επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.

«Όταν οι Ταλιμπάν σου προσφέρουν – σε μια έγκυο, ανύπαντρη γυναίκα – ένα ασφαλές καταφύγιο, ξέρεις ότι κάτι δεν πάει καλά», έγραψε η Μπέλις, λέγοντας ότι έχει παγιδευτεί με τον Βέλγο σύντροφό της.

Η αίτησή της απορρίφθηκε επειδή ήταν αυτή ήταν για ταξίδι εκτός του επιτρεπόμενου 14ημερου μετά την αίτηση, είπαν στην εφημερίδα οι υπεύθυνοι υπηρεσιών μετανάστευσης και υγείας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αρμόδιοι τόνισαν ότι η αίτηση χρειαζόταν να περιελάμβανε περαιτέρω εξηγήσεις και ότι η Μπέλις «κλήθηκε» να υποβάλει εκ νέου αίτηση εντός του χρονικού διαστήματος των 14 ημερών.

Ο Κρις Μπάνι, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης απόμονωσης και καραντίνας της Νέας Ζηλανδίας, τόνισε στην εφημερίδα ότι η υπηρεσία δεν έλαβε επιβεβαίωση ότι η Μπέλις σκόπευε να αλλάξει τις ημερομηνίες των πτήσεων της και να επιστρέψει νωρίτερα.

Η δημοσιογράφος τόνισε ότι έκλεισε αεροπορικά εισιτήρια με ανοιχτή ημερομηνία λόγω της σπανιότητας των πτήσεων από την Καμπούλ και για να «έχουμε χρόνο να ασκήσουμε έφεση εάν μας απορρίψουν».

Η υπηρεσία αρμόδια για την τήρηση καραντίνας δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Τα σύνορα της Νέας Ζηλανδίας παραμένουν κλειστά για ξένους από τον Μάρτιο του 2020. Η κυβέρνηση απέσυρε τα σχέδια της για σταδιακό άνοιγμα από τα μέσα Ιανουαρίου για τα τέλη Φεβρουαρίου λόγω ανησυχιών για ενδεχόμενο ξέσπασμα της παραλλαγής Όμικρον, όπως συμβαίνει στη γειτονική Αυστραλία.

Μια χώρα πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, η Νέα Ζηλανδία έχει καταγράψει 15.910 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού και 52 θανάτους από επιπλοκές της Covid-19 από την αρχή της πανδημίας.


Πηγή