Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Έπεσαν οι υπογραφές Ε.Ε. – Αζερμπαϊτζάν για διπλασιασμό των εισαγωγών φυσικού αερίου

Μνημόνιο κατανόησης με το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό τον διπλασιασμό των εισαγωγών φυσικού αερίου προς την ΕΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στόχος είναι ως το 2027 η ΕΕ να εισάγει 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο.

Το μνημόνιο είναι «ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν, βασικό εταίρο στην προσπάθειά μας να απομακρυνθούμε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που επισκέφτηκε τη Δευτέρα το Μπακού.

Το Αζερμπαϊτζάν, όπως ανέφερε η Κομισιόν, έχει ήδη συμφωνήσει να αυξήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από 8,1 δισ. κ.μ το 2021 σε 12 δισ. φέτος.

Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν πρότεινε στις χώρες της ΕΕ μια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου και την υποστήριξη της επέκτασης σχετικού αγωγού.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς που συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, είχε τον ίδιο στόχο, δηλαδή την αγορά μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Αίγυπτο.


Πηγή