Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Έργα τέχνης αναβαθμίζουν την Πάτρα

«Η πόλη αποκτά χαρακτήρα και χρώμα. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Η Πάτρα μπορεί να μετατραπεί σε μία πόλη εξωστρεφή, σε έναν εναλλακτικό πολιτιστικό προορισμό, βασισμένο στην τέχνη». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, αναφερόμενος στη συνεργασία της Περιφέρειας με την Art In Progress για τη διοργάνωση του 3ου διεθνούς Street Art Φεστιβάλ Πάτρας – ArtWalk3.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης έκανε λόγο «για μία άλλη ματιά στην τέχνη που αντιπροσωπεύει η τάση ArtWalk» επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι «η Πάτρα έχει όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να γίνει η πόλη της νεολαίας, της εξωστρέφειας και του χαμόγελου».

Ακόμη, ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε ότι «μεγάλες επιφάνειες μετατρέπονται σε καμβά έκφρασης συναισθημάτων νέων ανήσυχων καλλιτεχνών και παράλληλα αναδεικνύουν σημαντικά ακίνητα του αστικού περιβάλλοντος» προσθέτοντας: «Νέοι άνθρωποι, εναλλακτικοί καλλιτέχνες μεταφέρουν στην Πάτρα το δικό τους στίγμα. Στα έργα τους αποτυπώνονται οι σκέψεις τους, αλλά και η ανάγκη για άμεση έκφραση και επικοινωνία με το κοινό της πόλης».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπενθύμισε ότι «μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η Πάτρα έχει ήδη κατακτήσει τον ευρωπαϊκό τίτλο τού πολιτιστικού προορισμού αριστείας στο διαγωνισμό EDEN» και σε αυτήν την κατεύθυνση «επιχειρεί να αναδείξει δημιουργικές και πολιτιστικές δραστηριότητες».

Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι αντίστοιχες εικαστικές παρεμβάσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, ένας σχεδιασμός που θα ανακοινωθεί σύντομα και αφορά, όπως είπε, εμβληματικά ή ξεχασμένα κτίρια

Τέλος, ο κ. Κατσιφάρας ευχαρίστησε τους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο 3ο Διεθνές Street Art Φεστιβάλ Πάτρας – ArtWalk3, το οποίο ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, ενώ μία ημέρα μετά θα πραγματοποιηθεί περιπατητική ξενάγηση για τη γνωριμία με τα έργα των καλλιτεχνών που κοσμούν γωνιές της πόλης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Art In Progress, Κλεομένης Κωστόπουλος, εξήγησε ότι «η ArtWalk είναι μία τέχνη λαϊκής βάσης, που μπορεί να μετατρέψει την Πάτρα σε διεθνές σημείο σύγχρονου πολιτισμού, φιλοξενώντας έργα τέχνης στον ανοικτό χώρο της πόλης και όχι σε μία κλειστή Πινακοθήκη».

Στους επόμενους στόχους της Art In Progress, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κωστόπουλος, είναι και δύο μεγάλες εικαστικές παρεμβάσεις, η πρώτη στην εξωτερική περίφραξη των φυλακών Αγίου Στεφάνου Πάτρας και η δεύτερη στο αεροδρόμιο του Αράξου, αφού πρώτα υπάρξει επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς για την εξασφάλιση των αδειοδοτήσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Κωνσταντίνος Καρπέτας, ανέφερε ότι το Street Art Φεστιβάλ Πάτρας θα συνεχιστεί του χρόνου, παρότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνεται κάθε δύο χρόνια. «Φέτος θα διαμορφωθούν 11 μεγάλες επιφάνειες, όπου αποτυπώνονται έργα τέχνης που αναβαθμίζουν τον δημόσιο χώρο» σημείωσε, τονίζοντας ότι «η τέχνη του δρόμου είναι ένα εξελισσόμενο κίνημα που μεταφέρει μηνύματα και μιλάει στην ψυχή της νεολαίας».

localStorage.clear();


Πηγή