Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Έρχονται αλλαγές στις συμβάσεις και τους λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται από το 2019 στους λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Οι αλλαγές στους λογαριασμούς έρχονται στο πλαίσιο των εργασιών του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC) για το 2019.

Μάλιστα η απλούστευση των συμβάσεων για τη διευκόλυνση των καταναλωτών, ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τις εργασίες της 36ης Ολομέλειας του BEREC, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία.

Όπως αναφέρει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων: «Το BEREC πραγματοποιεί δημόσια διαβούλευση για την οικονομία των δεδομένων (data economy), με σκοπό να διερευνήσει πώς ο τομέας αυτός θα επηρεάσει την αγορά των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και να εντοπίσει πιθανά εμπόδια και άλλα δυνητικά ζητήματα ανταγωνισμού που προκύπτουν από τη χρήση των δεδομένων, καθώς επίσης ευκαιρίες και κινδύνους για τους καταναλωτές».

Σε διαβούλευση τίθεται η Έκθεση του BEREC σχετικά με την απλούστευση των συμβάσεων μεταξύ καταναλωτών και παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, με γνώμονα τη βέλτιστη κατανόησή τους από τους καταναλωτές και την ανάδειξη των σημαντικότερων συμβατικών όρων.

Η Έκθεση, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές και τις πρωτοβουλίες που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη, θα χρησιμεύσει ως βάση του κειμένου που πρέπει να υποβάλει το BEREC στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσεχές έτος, ενόψει της εφαρμογής του ενιαίου ευρωπαϊκού δελτίου πληροφοριών για τις συμβάσεις.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση σε ορισμένα κράτη μέλη, έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες ή μέτρα όσον αφορά την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις τιμές και τα τιμολόγια που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις και στους λογαριασμούς.

Επιπλέον σε αρκετούς λογαριασμούς αναφέρεται αναλυτικά η χρέωση για τις υπηρεσίες.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στο επίκεντρο των δράσεών της θα βρεθούν οδηγίες οι οποίες θα επιτρέψουν διαφανή και συγκρίσιμα τιμολόγια, ενώ σχεδιάζεται ένα απλό σχέδιο σύμβασης που ενδεχομένως να μπαίνει στους λογαριασμούς για να ξέρουν οι καταναλωτές το συμβόλαιό τους.

localStorage.clear();


Πηγή