Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Έτοιμη να συμμετάσχει στη διάσκεψη για το Κυπριακό η Κομισιόν

Την ετοιμότητα της Κομισιόν να παραστεί στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό που θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχοινάς, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η συνάντηση των Αναστασιάδη- Γιούνκερ πραγματοποιήθηκε μετά από τη «σημαντική εξέλιξη» στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο Μ. Σχοινάς, το οποίο στα συμπεράσματά του αναφέρει ότι «στηρίζει την εν εξελίξει διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου» και ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διάσκεψη της Γενεύης.

Ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι πριν από περίπου δέκα μέρες ο Ζ.Κ. Γιούνκερ είχε συναντηθεί με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί στις Βρυξέλλες, με τον οποίο επανέλαβαν το ενδιαφέρον τους και την πρόσκληση για παρουσία της ΕΕ στη διάσκεψη της Γενεύης.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το ποιος θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη διάσκεψη της Γενεύης, ο Μ. Σχοινάς απέφυγε να απαντήσει.

Ικανοποιημένος ο Αναστασιάδης από τη συνάντηση

Την ικανοποίησή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Ήταν μια πολύ εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα συζήτηση σε μια κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό. Ήταν κοινή πεποίθηση του προέδρου της Επιτροπής και του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια ενός κράτους μέλους είναι η λειτουργικότητα του συστήματος διακυβέρνησης, καθώς και η ίδια η ιδιότητά του ως κράτος μέλος της ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε την ετοιμότητά του να παραστεί στην πολυμερή διάσκεψη που θα ξεκινήσει στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου, όπως ξεκάθαρα καταγράφεται και στα χθεσινά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συνεχίζοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των έξι κεφαλαίων που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, της ανάγκης της συμβατότητας της λύσης με το κοινοτικό κεκτημένο, καθώς επίσης και θέματα παρεμφερή με τα έξι κεφάλαια, όπως η ad hoc επιτροπή για εφαρμογή του κεκτημένου στις κατεχόμενες περιοχές στη βάση του Πρωτοκόλλου 10 μετά την επίλυση του Κυπριακού και πώς οι εργασίες αυτής της ad hoc επιτροπής συνδέονται άμεσα με την πρόοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Η Επιτροπή είναι παρούσα σε αυτήν την κρίσιμη και ιστορική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι έτοιμη να αναλάβει τις όποιες ευθύνες της αναλογούν έναντι ενός κράτους μέλους», κατέληξε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

(Φωτογραφία αρχείου)


Πηγή