Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Αίγυπτος: Οι αρχές δεν επιτρέπουν στον δικηγόρο του Αλάα Άμπντελ Φάταχ να τον επισκεφθεί

Ο δικηγόρος Χάλεντ Άλι ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν μπόρεσε να επισκεφθεί τον πελάτη του, τον Αλάα Άμπντελ Φάταζ, Αιγυπτιοβρετανό πολιτικό κρατούμενο στην Αίγυπτο, η ζωή του οποίου είναι σε κίνδυνο έπειτα από επτά μήνες που πραγματοποιεί απεργία πείνας, παρότι είχε λάβει άδεια από τη δικαιοσύνη.

“Μου ζήτησαν μια νέα άδεια με νέα ημερομηνία”, δήλωσε ο δικηγόρος ο οποίος είχε κληθεί στο πρωί από τον γενικό εισαγγελέα προκειμένου να λάβει άδεια επίσκεψης, την πρώτη από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με την οικογένεια του Αλάα Άμπντελ Φάταχ. Οι σωφρονιστικές αρχές έκριναν πως η άδεια, που εκδόθηκε χθες βράδυ, δεν ίσχυε πλέον σήμερα, ανέφερε σε μια ανάρτηση το Facebook.

Οι σωφρονιστικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα στη μητέρα του ότι δέχεται “ιατρική φροντίδα” όπως έγραψε στο Twitter η αδελφή του Μόνα Σέιφ, η οποία εδώ και πολλές ημέρες εξέφρασε την ανησυχία ότι ο αδελφός της ενδέχεται να σιτίζεται αναγκαστικά.

Ο Αλάα Άμπντελ Φάταχ έγινε γνωστός στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 στην Αίγυπτο, όμως έκτοτε έχει περάσει τον περισσότερο καιρό στη φυλακή. Πιο πρόσφατα καταδικάστηκε στα τέλη του 2021 σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για «διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Μαύρο πρόβατο του καθεστώτος του προέδρου Σίσι, ο Άμπντελ Φάταχ έπαψε να σιτίζεται σχεδόν τελείως από τις 2 Απριλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησής του: δεν δεχόταν παρά ένα φλιτζάνι τσάι και μια κουταλιά μέλι την ημέρα.


Πηγή