Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

«Αδύναμος κρίκος» του Τσίπρα ο Παππάς, λένε στη ΝΔ

Στην κλιμάκωση των σφοδρών πιέσεων και του αδιεξόδου στο οποίο έχει βρεθεί η κυβέρνηση με το θέμα των αδειών ποντάρει η Νέα Δημοκρατία, με το Μοσχάτο να ανοίγει τη βεντάλια σε πολλαπλό ταμπλό. Παράλληλα στη ΝΔ με το «παρών» στην νέα πρόταση Βούτση για το ΕΣΡ, παραμένει έστω και μικρό παράθυρο συναίνεσης, με το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη να προβληματίζεται για το «σπάσιμο» του μπλοκ με Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι.

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου ξεδίπλωνε τα επιχειρήματά του για την ανάγκη πρόωρων εκλογών, η ΝΔ κατέθετε στη Βουλή τα βασικά σημεία της πρότασης νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά το «φιάσκο», όπως τονίζουν, με την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά.

Μετά και τις εξελίξεις από το μέτωπο της Δικαιοσύνης και του ΣτΕ, εντείνονται οι φωνές στο γαλάζιο στρατόπεδο που στο πρόσωπο του Νίκου Παππά, τον οποίον έχει στηρίξει μέχρι κεραίας ο Αλέξης Τσίπρας, βλέπουν την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, εκεί επικεντρώνονται και τα περισσότερα βέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο με την δημοσιοποίηση των βασικών σημείων της πρότασης νόμου της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες, η ΝΔ επιχειρεί να πάρει τα ηνία της τηλεοπτικής ατζέντας σε μία συζήτηση που μέχρι πρότινος φάνταζε προνομιακό θέμα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το περίγραμμα της πρότασης καταργείται πλήρως ο νόμος Παππά που κρίθηκε αντισυνταγματικός καθώς και ο «απαράδεκτος», όπως σημειώνουν στη ΝΔ, περιορισμός των τηλεοπτικών αδειών στις τέσσερις. Αποκαθίστανται παράλληλα όλες οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ το οποίο καθίσταται το μόνο αρμόδιο όργανο να ορίσει τον αριθμό των αδειών τόσο για τα εθνικής εμβέλειας όσο και τα περιφερειακής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια και ταυτόχρονα η μόνη και αποκλειστικά αρμόδια αρχή να δώσει τις νέες άδειες.

Παράλληλα καταργείται η λογική του πλειοδοτικού διαγωνισμού και ορίζεται ενιαίο τίμημα για τους όλους παρόχους καθώς και περιοδικό τέλος της χρήσης του φάσματος.

Την πρόταση αυτή παρουσίασε εξάλλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνάντησή τους το μεσημέρι της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα εν τω μεταξύ που η κυβερνητική ρητορική περί πολέμου στη διαπλοκή φθίνει μετά και το ΣτΕ, στο Μοσχάτο σηκώνουν ψηλά στην ατζέντα τις αποκαλύψεις για το ταξίδι του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά με τον δικηγόρο, ειδικό στις υπεράκτιες εταιρίες, Αρτέμη Αρτεμίου στη Βενεζουέλα, και με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν 46 βουλευτές της ΝΔ. Το Μοσχάτο απάντησε με σφοδρή επίθεση στις εξηγήσεις Παππά για το ταξίδι, σύμφωνα με τον οποίον ήταν «η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνον τον καιρό».

«Ο κ. Παππάς οφείλει να πει στον ελληνικό λαό όλη την αλήθεια για την πραγματική σχέση του με το δικηγόρο των offshore και των Panama Papers», σημείωσε. Συμπλήρωσε δε ότι «από εκεί που επί μία εβδομάδα δεν απαντούσε στο ερώτημα για το αν συναντήθηκε στις 10 Οκτωβρίου με τον δικηγόρο των offshore και των Panama Papers κ. Αρτεμίου, σήμερα παραδέχθηκε ότι, όχι μόνο γνωρίζονται, αλλά και ότι τον Αύγουστο του 2013 βρέθηκαν μαζί στη Βενεζουέλα του κ. Μαδούρο» για «να προετοιμάσουν ενδεχόμενη επίσκεψη του “συντρόφου” Τσίπρα στη Βενεζουέλα, προκειμένου η Ελλάδα να προμηθευτεί προϊόντα από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας!». Μιλά, δε, για ομολογία πολύχρονης σχέσης συνεργασίας Παππά – Αρτεμίου.

Νωρίτερα είχε σημειώσει, σε άλλη ανακοίνωση: «Είναι προφανές ότι οι κ. Τσίπρας και Παππάς ζαλισμένοι από τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις τους με το δικηγόρο των offshore και των Panama Papers κ. Αρτεμίου, δεν θέλουν να καταλάβουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου»


Πηγή