Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αλβανία: Εθνικό Πάρκο ανακηρύχθηκε ο ποταμός Αώος

Η κυβέρνηση της Αλβανίας ανακήρυξε Εθνικό Πάρκο τον Αώο (Βιόσα όπως λέγεται στη γειτονική χώρα), που είναι ο τελευταίος άγριος ποταμός στην Ευρώπη.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου και δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπουργό Περιβάλλοντος, Μιρέλα Κουμπάρο.

Η κυβέρνηση της Αλβανίας επέκτεινε την προστασία του Αωού, που πηγάζει από τη βόρεια Πίνδο και αρχικά διαρρέει μία χαράδρα ανάμεσα στα όρη Τύμφη και Σμόλικα, στη συνέχεια εισέρχεται στη γειτονική χώρα και τέλος εκβάλλει στην Αδριατική Θάλασσα.

Η ανακήρυξη του Αωού ως Εθνικό Πάρκο σημαίνει ότι δεν θα επιτραπεί καμία κατασκευή που επηρεάζει τον ποταμό, συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών σταθμών που έχουν προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στην Αλβανία, αλλά έχουν προκαλέσει και την αντίδραση πολλών διεθνών οργανισμών.

Η Κουμπάρο δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα εκπονηθεί το σχέδιο διαχείρισης αυτής της περιοχής, το οποίο θα προσδιορίζει πού μπορούν να αναπτυχθούν παραδοσιακές περιοχές, οικοτουρισμός και πού θα είναι το κομμάτι της αυστηρής προστασίας και δεν θα επιτρέπεται καμία επέμβαση.


Πηγή