Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ανατριχίλα: «Δυστυχώς, πρέπει να επιλέγουμε ποιους θα σώσουμε» λέει ο Λέκκας για τον σεισμό στην Τουρκία

Τεράστιο είναι το ανθρώπινο δράμα που εκτυλίσσεται στην Τουρκία, από τους μεγάλους σεισμούς που συγκλόνισαν τη χώρα και έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στη σεισμόπληκτη Τουρκία, αναφέρθηκε μέσω της ΕΡΤ στις τεράστιες προσπάθειες που κάνουν τα σωστικά συνεργεία πάνω από τα συντρίμμια, αλλά και στη σημαντική ελληνική συνδρομή. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως η επιχείρηση είναι τόσο σκληρή, που έχουν φτάσει στο σημείο να επιλέγουν ποιους θα διασώσουν.

«Έχουμε 10 μέτωπα να διερευνήσουμε, 10 περιπτώσεις να κάνουμε διεισδύσεις. Επιχειρούμε εκεί που είναι πιο εύκολα και που οι πιθανότητες να έχει επιτυχή έκβαση η επιχείρηση είναι περισσότερες. Πάντα μέσα από αξιολόγηση των πληροφοριών» είπε ο κ. Λέκκας.

Τουρκία-Συρία: Νεότερος, μακάβριος απολογισμός -Τουλάχιστον 7.266 οι νεκροί από τους σεισμούς

Σεισμός στην Τουρκία: Συγκλονίζουν οι ηρωικοί Έλληνες διασώστες -Ανέσυραν ζωντανούς δύο κοριτσάκια και έναν άνδρα

«Δυστυχώς σε όλες τις περιπτώσεις που έχω συμμετάσχει σε αποστολές σε όλο τον κόσμο, η παγκόσμια κοινότητα των διασωστών δυστυχώς πρέπει να επιλέξει ποιόν θα σώσει. Δεν μπορούν να σωθούν όλοι ταυτόχρονα», συμπλήρωσε ο καθηγητής

Συνεχίζοντας, ενημέρωσε ότι «είναι επόμενο τις πρώτες ώρες μετά από μια τόσο μεγάλη καταστροφή να συναντά κανείς ένα χάος, καθώς η πολιτεία δεν μπορεί να την ελέγξει. Τα μέτωπα είναι πάρα πολλά. Είναι χιλιάδες οι καταρρεύσεις. Μετά το πρώτο 24ωρο έχει αρχίσει η κατάσταση και ελέγχεται».

Λέκκας: Η ελληνική ομάδα διάσωσης έχει σώσει δύο ανθρώπους από τον σεισμό στην Τουρκία

«Είμαστε η πρώτη ομάδα που ήρθε στην Τουρκία και ανέλαβε επιχειρησιακό ρόλο», σημείωσε ο κ Λέκκας, για να συμπληρώσει: «Έως τώρα έχουμε κάνει επτά οριζόντιες διεισδύσεις και έχουμε απεγκλωβίσει δύο άτομα σώα και δυστυχώς ένα κοριτσάκι μας έφυγε την τελευταία στιγμή».

«Τώρα αντιμετωπίζουμε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις αλλά η καταστροφή είναι μεγάλη. Ο τομέας της πόλης που γειτνιάζει με το αρχαιολογικό μουσείο είναι ολόκληρος κατεστραμμένος. Ο σεισμός δεν έκανε διάκριση σε παλιά και νέα κτίρια», σημείωσε για την περιοχή Χατάι, την οποία έπληξε περισσότερο από όλες ο εγκέλαδος.

Όπως είπε: «Δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση με οπτικό έλεγχο εάν τα κτίρια που κατέρρευσαν είχαν κατασκευαστικά προβλήματα. Το θέμα είναι πολύπλοκο», διευκρίνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε: «Πάντως, όλα τα κτίρια υπέστησαν βλάβες. Τα πιο πρόσφατα κτίρια που χτίστηκαν σε σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό υπέστησαν τις λιγότερες βλάβες».

Όπως σημείωσε ακόμη ο Ευθύμιος Λέκκας, «η επιτάχυνση του σεισμού, που είναι πολύ κρίσιμη για τα κτίρια ήταν μιάμιση φορά πάνω από την βαρύτητα».


Πηγή