Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

ΑΝΑ-ΠΝΟΗ: Η εμπνευσμένη δράση της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη

Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ολυμπία, στην Πλατεία του Παλαιού Δημαρχείου της πόλης, το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό.

Παιδιά από όλη την πόλη παίζουν χαρούμενα, , ζωγραφίζουν και χορεύουν στους ήχους των burger project. Είναι η γιορτή που οργανώνει για τα παιδιά της Αρχαίας Ολυμπίας η ΑΝΑ-ΠΝΟΗ, η μεγάλη πρωτοβουλία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Η ΑΝΑ-ΠΝΟΗ δημιουργήθηκε πέρυσι, αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη κ. Πάνου Λασκαρίδη και ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ του Ιδρύματος.

Δωρεά ύψους 1.100.000€ διατέθηκε στο πρόγραμμα ΑΝΑ-ΠΝΟΗ με μοναδικό στόχο την στήριξη των προσπαθειών ανασυγκρότησης, αναδημιουργίας και ανάπλασης των πληγεισών περιοχών. Από εκεί προέκυψε και το όνομα της πρωτοβουλίας «ΑΝΑ-ΠΝΟΗ». Η δωρεά σηματοδότησε την αρχή και αμέσως μετά το Ίδρυμα αποφάσισε να υλοποιήσει μέσω των δικών του δυνάμεων το πρόγραμμα στις περιοχές. Οι άνθρωποι του με μεγάλο ζήλο κατέγραψαν ζημιές και ανάγκες των περιοχών και των κατοίκων τους ώστε να διαμοιραστούν σωστά και δίκαια οι χορηγήσεις.

Ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής για το πρόγραμμα ΑΝΑ-ΠΝΟΗ κ. Αριστομένης (Άρις) Συγγρός δήλωσε:«Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με όχημα το πρόγραμμα ΑΝΑ-ΠΝΟΗ ύψους τουλάχιστον 1.100.000 Ευρώ και πάντα με αυξημένο το αίσθημα αλληλεγγύης απέναντι στους δοκιμαζόμενους πολίτες της Β. Εύβοιας και της Αρχ. Ολυμπίας δηλώνει παρών κάθε στιγμή στη ζωή των κατοίκων μέσα από συνεχείς επισκέψεις, συζητήσεις και καταγραφές αιτημάτων κα αναγκών, καταβάλλοντας τα μέγιστα προκειμένου να επουλώσει τις πληγές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα το περασμένο καλοκαίρι. Κύριο μέλημά της ΑΝΑ-ΠΝΟΗΣ ήταν, είναι και θα είναι να παρέχει ΑΝΑΣΕΣ ΖΩΗΣ προκειμένου να ανθίσει ξανά η ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα και χωρίς καθυστερήσεις το κλιμάκιο του Ιδρύματος επισκέφτηκε ξανά και ξανά τις κατεστραμμένες περιοχές, αγκάλιασε τους κατοίκους και τις αγωνίες τους και με αποφασιστικότητα έδωσε άμεσες λύσεις σε καίρια προβλήματα και καίριες ανάγκες των περιοχών και των ανθρώπων τους. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στα παιδιά που αποτελούν το Μέλλον της Κοινωνίας μέσα από την ενίσχυση και τον εξοπλισμό πολλών σχολείων με υλικοτεχνική υποδομή πάνω από 400.000 ευρώ προσφέροντας τους τα μέσα που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να έχουν. Η προσφορά του προγράμματος δεν σταματάει εδώ, θα συνεχίσει ακάθεκτα να παρέχει συνεχή παρουσία, να παρεμβαίνει όπου θα χτυπάει η καρδιά των αναγκών όλων των κατοίκων ανεξαιρέτως και πρωτίστως θα συνεχίσει να ανοίγει τον δρόμο προς την επίλυση των προβλημάτων και των προβληματισμών ανακουφίζοντας τους κατοίκους και τις πληγές τους. Η προσοχή θα είναι πάντα στραμμένη στους συμπολίτες μας προκειμένου να έχουν ό,τι τους αξίζει και δικαιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Όλες οι δράσεις ήταν στοχευμένες και καλά προετοιμασμένες, με κύριο μέλημα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων στις περιοχές τους, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές, τους νέους ανθρώπους συνολικά, με κύριο μέλημα τα νεανικά όνειρα και ανησυχίες. Σε καθημερινή επαφή και συνεχείς συζητήσεις και συναντήσεις με καθηγητές και δασκάλους των πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας και της Αρχαίας Ολυμπίας, η ΑΝΑ-ΠΝΟΗ κατόρθωσε σε 4 μόλις μήνες, να καταγράψει ανάγκες σε υλικοτεχνικές υποδομές και εξοπλισμό, να στηρίξει μαθητές και γονείς και να ολοκληρώσει την ενίσχυση των σχολείων των δοκιμαζόμενων περιοχών.

Έτσι, παραδόθηκαν περισσότεροι από 280 ηλεκτρονικοί υπολογιστές (σταθεροί και φορητοί), 30 διαδραστικοί πίνακες, 50 εκτυπωτές και φωτοτυπικά μηχανήματα αλλά και μεγάλος αριθμός εξοπλισμού για τις αίθουσες διδασκαλίας (κλιματιστικά, θρανία, καρέκλες κ.ά.), και φυσικά πολλά εκπαιδευτικά -και όχι μόνο- παιχνίδια για τους μαθητές των νηπιαγωγείων. Σημαντικό μέρος αυτής της δωρεάς αφορούσε τα δύο ΕΠΑΛ (Μαντουδίου και Ιστιαίας), στα οποία το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη εξόπλισε από την αρχή με υλικοτεχνικές υποδομές και τα εργαστήρια τους μια προσφορά που έφτασε τα 120.000 Ευρώ. Συνολικά, έχει παραδοθεί υλικοτεχνικός εξοπλισμός αξίας άνω των 400.000 ευρώ, σε 82 σχολεία όλων των βαθμίδων και 3.286 μαθητές έχουν πλέον ίσες ευκαιρίες στη μάθηση, αξιοποιώντας τα μέσα που προσφέρει η τεχνολογία.

Με
την πολυετή πείρα του στον σχεδιασμό
και την υλοποίηση εκπαιδευτικών
προγραμμάτων για παιδιά όλων των ηλικιών,
το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σχεδιάζει
την εκπαιδευτική δράση «ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»,
με σκοπό να φέρει σε επαφή τα σχολεία
των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας
Εύβοιας και της Αρχαίας Ολυμπίας.
Δημιουργώντας ένα δίκτυο επικοινωνίας
και μέσω ειδικά σχεδιασμένης εκπαιδευτικής
πλατφόρμας, θα πραγματοποιηθούν
Εργαστήρια Δεξιοτήτων, στοχευμένες
δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα,
δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές
να ανταλλάξουν γνώσεις, εμπειρίες,
αισθήματα, απόψεις και ιδέες με σκοπό
να δημιουργήσουν όλοι μαζί την κοινωνία
του μέλλοντος. Οι μαθητές θα κληθούν να
εντοπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν
στην καθημερινή ρουτίνα τους και μετά
να αναλάβουν δράση, προτείνοντας
καινοτόμες λύσεις για αυτά, που θα
προκύπτουν μέσα από την έρευνά τους. Η
ιστορία τους είναι η ιστορία της πόλης
τους, του τόπου τους, του κοινωνικού
συνόλου. Δρώντας με βάση τις αρχές της
βιώσιμης ανάπτυξης, της αειφόρου
εκπαίδευσης, με λίγα λόγια ο στόχος της
δράσης θα είναι να δράσουν ως ενεργοί
πολίτες και να αποκτήσουν αειφόρο
συνείδηση. Οδηγός τους θα είναι οι αρχές
της βιώσιμης ανάπτυξης.

Παράλληλα, μέσα από συναντήσεις με γονείς και συζητήσεις στην τοπική κοινότητα, το πρόγραμμα ΑΝΑ-ΠΝΟΗ αναγνώρισε προβλήματα και αποφάσισε να προχωρήσει στη στήριξη της προσπάθειας μαθητών και σπουδαστών, των οποίων οι οικογένειες επλήγησαν σοβαρά από τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Το πρόγραμμα ΑΝΑ-ΠΝΟΗ παρείχε, σε μαθητές που αγωνιζόντουσαν για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενισχυτικά μαθήματα όπου τα χρειαζόντουσαν και στήριξε οικονομικά φοιτητές που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια άλλων πόλεων από τον τόπο διαμονής τους.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, ο Πρόεδρος κ. Πάνος Λασκαρίδης, η οικογένειά του, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι συνεργάτες τους θα συνεχίσουν να συνδράμουν την εκπαιδευτική κοινότητα, την τοπική κοινωνία και τους φορείς, καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες που θα προκύπτουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και φυσικά θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τους πληγέντες.


Πηγή